Ochranka v Ostravě zavolala na umělce policii. Hlídka dorazila až po uvedení opery

ČTK ČTK
25. 8. 2023 21:11
Neplánovaný incident provázel páteční druhý den festivalu soudobé hudby Ostravské dny. Uvedení opery Rozlučka se svobodou se zpěvačkami na elektrokoloběžkách a saxofonisty na bruslích i hoverboardech od skladatele Františka Chaloupky narušila ochranná služba obchodního centra, před nímž se akce vpodvečer konala.
Snímek ze čtvrteční zkoušky opery Františka Chaloupky se zpěvačkami na elektrokoloběžkách a saxofonisty na bruslích.
Snímek ze čtvrteční zkoušky opery Františka Chaloupky se zpěvačkami na elektrokoloběžkách a saxofonisty na bruslích. | Foto: Ostravské centrum nové hudby

Pořadatelé měli událost nahlášenou a povolenou od města, přesto ochranná služba na umělce zavolala policii, říká ředitelka festivalu Renáta Spisarová-Kotík. "Bylo to celé nešťastné. Všichni dělali svou práci. Ta ochranka trochu víc nad rámec toho, co musela. Pán se asi bál reakce svých nadřízených," vysvětluje.

Opera byla takzvaný flash mob, což je blesková zábavná akce, při níž se na předem určeném místě v předem určený čas náhle vyskytne více lidí spojených zábavným programem. Pořadatelé ji situovali poblíž obchodního centra Forum Nová Karolina nedaleko historického středu Ostravy.

Povolení od města měli. "Posílali jsme e-maily vedení obchodního centra. Na ně nikdo nereagoval. Navíc podle našich informací se vše odehrávalo na pozemku města," tvrdí Spisarová. S tím měl ale problém pracovník ochranné služby, který na umělce zavolal městskou policii. Hlídka nicméně na místo dorazila až po skončení produkce. 

Ve zhruba čtvrthodinové opeře dle programu účinkovali sopranistka Aneta Podracká Bendová s altistkou Janou Vondrů a saxofonisté Radim Hanousek, Pavel Zlámal, Daniel Troszok a Pavel Šabacký. "Trošku si děláme legraci, i když ne krutou formou, z dnešního konzumerismu, toho, jak jsme vázáni na technologie, jak je zbožňujeme a jak jsme jejich otroky," charakterizoval svou "operu na kolečkách" Chaloupka v rozhovoru pro server Novinky.cz.

Dvaačtyřicetiletý František Chaloupka komponuje především instrumentální hudbu pro klasické nástroje, komorní a symfonické orchestry, píše také opery i multimediální díla. Je vyhledávaným orchestrátorem, producentem i kytaristou. Po absolvování Janáčkovy konzervatoře v Ostravě pokračoval studiem skladby na Janáčkově akademii múzických umění v Brně a také na Královské konzervatoři v Haagu. V minulosti například jeho skladbu Mašín Gun uvedl festival Musica Viva v Mnichově pod taktovkou slavného Petera Eötvöse, napsalo Aktuálně.cz.

Miroslav Beinhauer v kostele svatého Václava zahrál na šestinotónové historické harmonium August Förster z 30. let minulého století.
Miroslav Beinhauer v kostele svatého Václava zahrál na šestinotónové historické harmonium August Förster z 30. let minulého století. | Foto: ČTK

Ostravské dny začaly ve čtvrtek večer. V kostele svatého Václava je zahájilo rozezvučené šestinotónové historické harmonium z 30. let minulého století. Za tento historický nástroj ze sbírek Národního muzea usedl klavírista Miroslav Beinhauer. Ve světové premiéře zahrál skladby autorů vytvořené přímo pro toto harmonium.

Šestinotónové harmonium je unikátní hudební nástroj, jehož vývoj v meziválečném období inicioval skladatel Alois Hába.

Zahajovací program pak pokračoval uvedením Adorace Nejsvětějšího srdce Ježíšova brněnského skladatele Pavla Zemka Nováka.

Akce na několika místech Ostravy potrvá do 2. září. Nabídne například i operu rakouského skladatele Bernharda Langa inspirovanou bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem nebo skladby autorů, mezi nimiž jsou čeští tvůrci Miroslav Srnka a Michal Rataj, držitel Pulitzerovy ceny Raven Chacon, srbská umělkyně Ana Sokolović nebo třiaosmdesátiletý Roscoe Mitchell, zakladatel významného Art Ensemble of Chicago.

Na závěrečném koncertu pořadatelé představí společný manifest několika komponistů v čele se zakladatelem festivalu a skladatelem Petrem Kotíkem. "Manifest se ohrazuje vůči konzervativnímu řízení kulturních institucí," uvedlo Aktuálně.cz.

Video: Každou zpěvačku čeká kariérní zlom, říká Pecková

"Té práci věnujete maximum. Kolikrát obětujete i rodinný život, kolikrát se vzdáte soukromí," říká v pořadu Spotlight operní pěvkyně Dagmar Pecková. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy