Orchestr Concertgebouw povede šestadvacetiletý finský dirigent

10. 6. 2022 10:37
Orchestr Concertgebouw povede šestadvacetiletý finský dirigent

Teprve šestadvacetiletý Fin Klaus Mäkelä se stane šéfdirigentem renomovaného amsterdamského Concertgebouw. Nizozemský orchestr to oznámil v pátek. Mäkelä bude od příští sezony nejdříve jeho "uměleckým partnerem", roku 2027 nastoupí na post šéfdirigenta.

Mladý Fin, jenž původně vystudoval hru na violoncello, momentálně vede filharmonii v norském Oslo, zároveň je hudebním ředitelem Orchestre de Paris a uměleckým šéfem festivalu ve finském městě Turku. "Cesta k nejlepším výsledkům pro mě vždy vedla přes maximální nasazení. Vážím si závazků, které mám v Oslo a Paříži," vysvětluje, proč v Amsterdamu naplno nastoupí až za pět let.

Dirigent má podepsanou smlouvu s nahrávací společnosti Decca, pro kterou s filharmonií v Oslo natočil kompletní symfonie finského skladatele Jeana Sibelia. Společně je naživo uvedli také ve vídeňském Konzerthausu nebo Labské filharmonii v Hamburku.

Královský orchestr Concertgebouw, založený roku 1888, naposledy vedli Lotyš Mariss Jansons a později Ital Daniele Gatti. Ten byl však před čtyřmi lety odvolán kvůli nevhodnému chování k hráčkám. Obvinění ze sexuálního obtěžování Gatti odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy