Národní divadlo v Praze kvůli ruské invazi neuvede Čajkovského operu

22. 3. 2022 7:59
Národní divadlo v Praze kvůli ruské invazi neuvede Čajkovského operu

Pražské Národní divadlo v příští sezoně neuvede Čajkovského operu Střevíčky z roku 1887. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu o tom rozhodl šéf opery Per Boye Hansen, napsaly servery Seznam Zprávy a Lidovky.cz. Podle nich zaměstnanci dostali interní sdělení, v němž Hansen vysvětluje, že "historický kontext, v němž se Čajkovského opera odehrává, bohužel vystupuje do popředí a stává se citlivým tématem, nad nímž nelze zavírat oči". Jedná se o interní rozhodnutí, Národní divadlo ještě plán příští sezony nepředstavilo.

Děj opery se odehrává na přelomu 18. a 19. století za panování Kateřiny Veliké II. "Kdesi na ukrajinské vesnici žije kovář, který je zamilovaný do dívky. Ta mu z rozmaru slíbí, že si ho vezme, jen když ji donese střevíčky, jaké nosí sama carevna. Ukrajinský kovář se vydá k carskému dvoru v Petrohradu," popsal pro Seznam Zprávy šéfdramaturg opery Ondřej Hučín. "Tato rovina implikuje to, že jakmile chce prostý obyvatel Ukrajiny něčeho dosáhnout, něčeho žádat, musí se vypravit na ruský carský dvůr," dodal.

Střevíčky mělo v Národním divadle režírovat duo Skutr, byl nasmlouvaný dirigent, solisté, kostýmy i výprava. Šéf opery Hansen zaměstnancům napsal, že jde pouze o zrušení jedné připravované inscenace, "v žádném případě nejde o bojkot ruské kultury a umění", dodal. Národní divadlo má v repertoáru ruské autory od Fjodora Michajloviče Dostojevského přes Maxima Gorkého po Sergeje Prokofjeva.

 

Právě se děje

Další zprávy