Ministr Baxa prodloužil mandát řediteli České filharmonie na dobu neurčitou

ČTK ČTK
19. 1. 2023 13:12
Ministr Baxa prodloužil mandát řediteli České filharmonie na dobu neurčitou

Ministr kultury Martin Baxa z ODS prodloužil od 1. února mandát generálnímu řediteli České filharmonie Davidu Marečkovi na dobu neurčitou. Nestandardním krokem ocenil výsledky, kterých manažer dosáhl ve dvou šestiletých funkčních obdobích. Orchestr je zřizován ministerstvem kultury. Druhé funkční období by Marečkovi skončilo 31. ledna. Novou smlouvu tento čtvrtek podepsal v pražském Rudolfinu, kde ansámbl sídlí.

"Jsem přesvědčen, že během dvou časově omezených období generální ředitel splnil vše, co od něj bylo očekáváno. A myslím, že teď přichází období na dlouhodobé výzvy pro Českou filharmonii, která může plánovat bez časového omezení," říká ministr Baxa.

Mareček od února 2011 šéfuje filharmonii, již stabilizoval a nastavil koncepci jejího dlouhodobého rozvoje. Na místo šéfdirigenta přivedl Jiřího Bělohlávka a po jeho předčasném skonu Semjona Byčkova, který vloni prodloužil smlouvu do roku 2028. "Česká filharmonie je ve velmi dobré kondici. Po covidu se vrátila k plné koncertní činnosti u nás i ve světě. To, že dnes mám mandát na dobu neurčitou, je práce celého týmu v čele s Jiřím Bělohlávkem a nyní se Semjonem Byčkovem," dodává Mareček.

 

Právě se děje

Další zprávy