Dirigent Rattle, manžel Kožené, po brexitu zažádal o německé občanství

Reuters Reuters
15. 1. 2021 14:44
Dirigent Rattle, manžel Kožené, po brexitu zažádal o německé občanství

Slavný britský dirigent sir Simon Rattle zažádal o německé občanství. Pětašedesátiletý liverpoolský rodák a manžel české mezzosopranistky Magdaleny Kožené tak učinil v reakci na brexit. "Stejně jako pro mnohé to také pro mě bude nezbytné," vysvětluje Rattle, jenž před pandemií běžně hostoval u předních evropských orchestrů.

Tento týden překvapil svět klasické hudby, když oznámil, že roku 2023 skončí ve vedení London Symphony Orchestra. Od stejného roku Rattle povede Bavorský symfonický rozhlasový orchestr sídlící v Mnichově. Rozhodl se tak především proto, aby mohl být nablízku Kožené a jejich třem dětem, se kterými žijí v Berlíně. Faktorem byl ale také brexit.

"Fakt, že muzikanti a obecně umělci náhle musí žádat o víza pro cestu do Evropy, rozhodně není tím slibovaným přínosem brexitu," zdůrazňuje Rattle. Podle agentury Reuters neskrývá rozhořčení a lituje, jak neblaze odchod Velké Británie z Evropské unie poznamená nejmladší generaci anglických hudebníků, kteří byli zvyklí na starém kontinentu studovat a vystupovat bez byrokratických překážek.

 

Právě se děje

Další zprávy