Klábosení Lasici s Kňažkem sklízí v Česku úspěchy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 9. 2011 9:48
Slovenské národní divadlo bude podávat Večeři nbsp;
Hra Na fašírky mi nesiahaj Milana Lasici
Hra Na fašírky mi nesiahaj Milana Lasici | Foto: Aktuálně.cz

Praha - 16. ročník festivalu Slovenské divadlo v Praze zahájila v sobotu hra Milana Lasici Na fašírky mi nesahej v pražském Divadle Bez zábradlí.

V úvodním představení se vedle autora objevil Milan Kňažko, který je současně patronem letošního ročníku přehlídky. O tuto hru z produkce bratislavského Studia L+S byl obrovský zájem, pořadatelé proto přidali odpolední představení.

"Hrát před českým publikem bylo pro slovenské herce vždy velkou ctí a čeští kolegové říkali, že mají podobné pocity na Slovensku," řekl před začátkem představení Kňažko. Moderátorem slavnostního úvodu byl Aleš Cibulka.

Z. Kronerová ve hře Cesta dlhým dňom do noci
Z. Kronerová ve hře Cesta dlhým dňom do noci | Foto: Aktuálně.cz


V režii Petera Mikulíka nabízejí Lasica a Kňažko hru, která není komedií, ani dramatem, ani muzikálem, ale především rozhovorem. Tedy tím nejběžnějším, s čím se setkáváme; s potřebou s někým si povídat. Autor se při psaní inspiroval texty současného ruského dramatika Jevgenije Griškovce.

"Říkal jsem si, že by nebylo marné vrátit se trochu do minulosti, do časů divadla, které jsem dělal s Júliem Satinským. Milan Kňažko ho samozřejmě nechce nahrazovat. Ani z mé strany nejde o pokus vytvořit novou dvojici. Je to spíše pokus o návrat k autorskému divadlu a k tématům, která se dají uplatnit v rozhovorech," uvedl Lasica.

Hra E. Luttmana 5 za jednu
Hra E. Luttmana 5 za jednu | Foto: Aktuálně.cz

V koláži, která je rozhovorem dvou přátel, je Satinský přítomen jako spoluautor jedné ze čtyř částí textu hry, dialogu Telefón z roku 1966 z programu Večer pre dvoch.

již 16. ročník festivalu Slovenské divadlo v Praze se koná Divadle Bez zábradlí až do 24. 9. Bude pokračovat v sobotu 17. září, kdy bude uvedena úspěšná hra současné britské dramatičky Moiry Buffiniové Večeře, s níž přijede Slovenské národní divadlo. Pak bude hostem přehlídky Slovenské komorní divadlo z Martina s cenami ověnčenou hrou italského autora Enrika Luttmanna nazvanou 5 za jednu.

Závěr festivalu bude 23. a 24. září patřit dvěma bratislavským souborům. Nejdříve Divadlo Astorka Korzo '90 zahraje slavnou hru nositele Nobelovy ceny a zakladatele amerického dramatu Eugena O'Neilla Cesta dlouhým dnem do noci. Radošinské naivní divadlo přehlídku uzavře Radošinským výběrem, kabaretem sestaveným z toho nejlepšího ze své tvorby.

Podrobnosti k festivalu naleznou zájemci na adrese www.divadlobezzabradli.cz

 

Právě se děje

Další zprávy