Zavolat jen stačí heslo kačer! Kačeří příběhy se vrací. Jsou nové, přesto povědomé

Martin Svoboda Martin Svoboda
14. 8. 2017 15:59
Legendární animovaný seriál My z Kačerova, u nás známý jako Kačeří příběhy, znovu ožívá. Nová animace, ale hlavně kupa nostalgie přináší strýčka Skrblíka a jeho partu z Kačerova ve stejné formě, v jaké byli před lety. Autoři už navíc potvrdili další řadu.
Zavolat jen stačí heslo kačer! Kačeří příběhy se vrací | Video: Disney XD

My z Kačerova, známější pod později vžitým názvem Kačeří příběhy, patří mezi největší devízy studia Disney. V letech 1987 až 1990 vznikla stovka epizod, jež od té doby nejen díky chytlavému úvodnímu songu nabyla kultovního statusu v mnoha zemích včetně České republiky. 

Dobrodružný seriál, jenž tvoří nedílnou součást dětství několika generací, se po třech dekádách vrací.

Příběh začíná od začátku: kačer Donald musí za prací a své tři synovce svěřuje strýčku Skrblíkovi, nejbohatšímu a nejlakomějšímu kačerovi na světě, jenž kvůli navýšení tučného konta podstupuje šílené cesty na exotická místa a shromažďuje pohádkové poklady. Tři uličníci v něm samozřejmě i přes počáteční odpor začnou postupně vzbuzovat vřelejší city než peníze. 

Nový design, staré emoce

Největší konzervativci budou tvrdit, že nové Kačeří příběhy jsou poplatné dnešní době. Důležité je však dodat, že jí nejsou poplatné více, než byl původní seriál věrný konci osmdesátých let.

Průvodní píseň Kačeřích příběhů
Průvodní píseň Kačeřích příběhů | Video: YouTube

Paralela zachází ještě dál. Původní Kačeří příběhy aktualizovaly estetiku starších disneyovek. Hrály si s notoricky známou animací, ale kvůli oslovení nové generace do ní přidávaly něco nového. Aktuální verze nedělá nic jiného - ze starších příběhů si bere ikonické prvky a pracuje s nimi tak, aby fungovaly v dnešní době.

Animace působí současně, a přitom nadčasově. Design ústředních postav Skrblíka a Donalda se dá ihned rozpoznat, přestože je autoři nově stylizovali. Minimalistické pozadí svým rastrováním evokuje komiksy, v nichž Kačeří příběhy žily ještě déle než v televizi.

Seriál si uvědomuje zátěž nostalgie a při nejpřísnějším pohledu by se dokonce dalo namítnout, že autoři mohli zajít o kousek dál. Že úcta k originálu je silnější než touha po odvaze a originalitě, což může vést ke stagnaci.

Na druhé straně faktem je, že když v polovině první dvojnásobně dlouhé epizody zazní notoricky známá píseň, je to prostě radost. A že dobrého příjetí se nové Kačeří příběhy dostaly právě díky opatrnosti autorů. 

Teď můžeme jen doufat, že si scenáristé a animátoři oddychnou a u dalších epizod (už před premiérou potvrdili další řadu!) se více odvážou. 

Pravděpodobně jen málokterý dospělý si najde na sledování nových Kačeřích příběhů čas. Vědomí, že tu jsou i pro další generaci, je příjemné.

 

Právě se děje

Další zprávy