Jízda cikánských králů se zastaví v Ostravě

Michal Pavec
14. 7. 2007 1:00
Gipsy Kings se vracejí k tradičním kořenům
Foto: Colours of Ostrava

Ostrava - Kdysi se potloukali ulicemi jihofrancouzských měst a vděčně přijímali nabídky zahrát si na svatbách a večírcích. Dnes si Gipsy Kings v nabitém programu našli volný termín a na Colours of Ostrava zahrají své nejslavnější hity v pozici asi nejznámější hvězdy letošního festivalu.

Slavná cikánská kapela nepatří mezi prominenty MTV, přesto si nemůže na nezájem fanoušků nebo prodej desek stěžovat. Za celou kariéru jich prodala už 18 milionů. Ostravští fanoušci ji uvidí tuto sobotu na hlavní festivalové scéně.

Hudba Gipsy Kings vyrostla z kořenů syrového flamenca, které vzniklo v komunitách jižního Španělska, a bohatě se inspiruje rytmy i latinskoamerickým tanců, jako jsou rumba nebo salsa. Elektronické perkuse a klávesy pak emotivní cikánské písně lehce upravují do západního popového střihu, který se líbí posluchačským masám. Jen málokoho asi minuly notoricky známé hity Volare nebo Bamboleo.

Dnes se oktet z francouzského města Arles vrací k tradici svých předků, kteří do Francie emigrovali ze Španělska kvůli občanské válce. Od nahrávky Roots z roku 2004 počítají návrat k tradičnějšímu pojetí, v němž třeba rytmiku obstarává namísto perkusí tleskání rukou.

Kapelu už od počátků v 80. letech tvoří rodinné klany Reyesů a Baliardů, které se náhodně setkaly na pouti a začaly společně hrát. Nejdřív jako podomní muzikanti, ale brzy si vydobyli renomé cikánských králů.

Foto: Colours of Ostrava

Hned jejich první deska pojmenovaná prostě Gipsy Kings (1988) umně spojila flamenco s rumbou a vypustila do světa kromě Bambolea i hit Djobi djoba - ty skupinu definitivně proslavily. Už na dalším albu Mosaique přibyla kapele do seznamu evergreenů další položka: skladba Volare.

Moderně pojaté flamenco vyvezli Gipsy Kings i za oceán. Jejich debut se držel v amerických hudebních žebříčcích 40 týdnů. Tamní fanoušky zaujali temperamentní Francouzi také nezvyklou coververzí písně Hotel California, která zazněla i ve filmu bratří Coenů Big Lebowski.

Proti netradičně hranému flamencu se ozývají puristé, kteří by raději tento styl viděli v autentičtějším nebo aspoň syrovějším podání -  bez ohledu na přízeň popově laděných fanoušků. Na druhou stranu se Gipsy Kings o propagaci flamenca nesporně zasloužili.

Rozhodně měli z čeho čerpat. Otec bratří Reyesů - José Reyes - byl také jedním z největších popularizátorů žánru. Mezi jeho velké obdivovatele patřili třeba Charlie Chaplin, Pablo Picasso nebo Salvador Dalí.

Gipsy Kings se zamlouvají i dnešním celebritám. Když francouzská herečka Brigitte Bardotová slavila narozeniny, pozvala si právě je. Zpívali ji vypjaté písně o hluboké lásce, vášni i smrti - jak to u cikánských kapel bývá.

Na tradiční způsob života ale Gipsy Kings samozřejmě rezignovali. S dávkou příslušného patosu se o tom píše i na jejich webových stránkách. "Život se jim změnil, už nehrají po ulicích ani nesklízejí úrodu. Časy, kdy se jezdilo v maringotkách, minuly. Ale v srdcích zůstávají stále cikány, hrdými potomky lidí, kteří sváděli svět hudbou a tancem."

 

Právě se děje

Další zprávy