Talent na všechno. Jiří Šlitr byl workoholik, se Suchým se dlouho nekamarádili

Talent na všechno. Jiří Šlitr byl workoholik, se Suchým se dlouho nekamarádili
Říkali mu Doktor klavír nebo Doktor matrace, dovedl hrát virtuózně na piano. A ovládal i harmoniku, varhany, kytaru, trubku či saxofon. Své nemotornosti využil k vytvoření úspěšné image posmutnělého intelektuála s kamennou tváří, který se v buřince a šlích až komicky nehodí do šantánu, jak se říkalo zábavním podnikům kabaretního typu. Na snímku jsou Jiří Suchý a Jiří Šlitr s obřími číšemi v červenci 1966 na karlovarském festivalu.
Šlitr (na snímku jako moderátor soutěže krásy studentek ekonomických škol Miss Economia) působil výrazně právě kombinací strojenosti a neobratnosti. Byl to ironický protipól suverénních bavičů, zároveň vyvažoval náladu textů Jiřího Suchého.
"Šlitr nebyl vůbec zpěvák. Já taky ne. Já přece jenom trošku jo, ale Jiří byl naprosto nezpěvácký typ. A tím to ohromně vyhrával, protože zpěváků byla fůra, ale takový Šlitr byl jenom jeden," vzpomínal Suchý. Na snímku je Šlitr u klavíru v roce 1965.
Za období o něco delší než dekádu Šlitr zkomponoval hudbu k více než 350 písním, účinkoval ve dvacítce divadelních inscenací, autorsky i herecky se podílel na filmech Bylo nás deset, Kdyby tisíc klarinetů nebo Zločin v šantánu. Na snímku jsou Šlitr a Suchý.
Foto: ČTK
Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 2. 2024 16:31
Vystudoval práva, nejvíc se cítil být výtvarníkem, avšak proslul hudbou a divadlem. Jiří Šlitr, od jehož narození tento čtvrtek uplyne 100 let, složil písně Krajina posedlá tmou, Klokočí, Malé kotě či Včera neděle byla. Po boku Jiřího Suchého založil Divadlo Semafor, jedno z center pražské kultury 60. let minulého století. Zemřel předčasně v roce 1969, bylo mu 45 let. Nově ho připomíná kniha.
 

Právě se děje

Další zprávy