Myslím, že tady máme špeha. Mádl vydal první trailer z filmu Vlny

Kultura Kultura
28. 2. 2024 10:19
Z rádia zní rokenrol, studentské revolty otřásají světem, avšak v redakci Československého rozhlasu se odehrává boj o život. Do období pražského jara zasadil režisér Jiří Mádl svůj nový film. Vypráví o skupině novinářů, kteří bojují s tajnými službami a jsou odhodlaní přinášet nezávislé zprávy za každou cenu.
Film Vlny začnou kina promítat 15. srpna. Foto: Dawson Films | Video: Bontonfilm

Snímek nazvaný Vlny začnou kina promítat 15. srpna. Tuto středu z něj autoři zveřejnili první trailer.

Mádl se inspiroval skutečným příběhem skupiny korespondentů mezinárodní redakce Československého rozhlasu, přetavil jej však ve thriller. Protagonista stojí před rozhodnutím, zda ochrání pravdu a kolegy, nebo vlastního bratra. "Jsou naprosto rozdílní, navíc je dělí deset let," řekl Mádl o bratrech. "Tomáš chce zůstat v naprosté šedi, stranou všeho společenského dění, zatímco Pájova zpupnost vůči době začíná ohrožovat jejich křehkou domácnost. Vztah mezi oběma bratry je ale pilířem celého filmu. Sílu vzájemného pouta poznají ve chvíli, kdy je navzdory dramatickým okolnostem zásadní postarat se jeden o druhého a ochránit smysluplný život. I za cenu toho, že budou muset mnohé obětovat," dodal.

Ve snímku účinkují Vojtěch Vodochodský, Táňa Pauhofová, Marika Šoposká, Martin Hofmann či Stanislav Majer.

Sedmatřicetiletý Mádl proslul jako herec v titulech Snowboarďáci, Gympl či Děti noci. Coby režisér a scenárista debutoval roku 2014 filmem Pojedeme k moři, který byl nominován v několika kategoriích na cenu Český lev, stejně jako jeho druhý celovečerní počin Na střeše z roku 2019. Vlny jsou jeho třetím autorským projektem. Poslední noční davovou scénu štáb natočil v listopadu na Pražském hradě.

 

Právě se děje

Další zprávy