Je to jako mít v opeře Dominga, říkají organizátoři festivalu Sculpture Line o sochaři Tony Craggovi

Hana Slívová Hana Slívová
14. 6. 2017 8:48
Festival Sculpture Line vystavuje dílo nositele Turnerovy ceny a jednoho z nejvýznamnějších britských sochařů Tonyho Cragga. Jeho socha Mixted Feelings stojí ode dneška na náměstí Republiky.
Socha Mixed Feelings of Tonyho Cragga.
Socha Mixed Feelings of Tonyho Cragga. | Foto: Sculpture Line

Třetí ročník sochařského festivalu Sculpture Line vystaví v Praze sochu britského umělce usazeného v Německu Tonyho Cragga, jednoho z nejrespektovanějších sochařů současnosti.

"Je to pro nás jeden z vrcholů toho, co jsme zatím v tříleté existenci festivalu Sculpture Line dokázali," říká jeho ředitel Ondřej Škarka. "Jako kdybyste do operního představení získali Plácida Dominga."

Socha s názvem Mixed Feelings sestává ze dvou abstraktních geometrických figur, které podle autora zobrazují vztahy vnějších tvarů a jejich vnitřních konstrukcí. Na náměstí Republiky bude k vidění až do konce září. 

"Sochy jsou vzácné, to není, jako když na chodníku přeskakujete dlažbu. Socha je výjimečný způsob, jak pracovat s hmotou. Miliony tun materiálu padne na výrobu aut, nádobí, knih, textilu, chemikálií. Ale kolik kilogramů padne denně na sochy? Účelné efektivní průmyslové systémy produkují jednoduchou geometrii, svět nudných a opakujících se forem. A socha je toho protikladem," řekl osmašedesátiletý Cragg, jenž ve své kariéře vystavoval v podstatě po celém světě, pro britský Guardian. 

Festival Sculpture Line trvá od začátku června do konce září a sochami a instalacemi postupně ozdobí bezmála dvě desítky veřejných prostranství po celé Praze.

Socha od Tonyho Cragga
Socha od Tonyho Cragga | Foto: Scupture Line

Mezi autory festivalových soch patří Olbram Zoubek, František Skála, Monika Horčicová, Veronika Psotková, Václav Fiala, Ondřej Oliva, Viktor Paluš nebo Švýcar Marc Moser. K zastávkám sochařské linky patří kromě náměstí Republiky patřit Tančící dům, Františkánská zahrada nebo prostranství před obchodním domem Kotva. 

V uplynulých dvou ročnících festivalu zaujala variace na Buddhovu sochu na Letišti Václava Havla, Průzkumníci vznášející se na hladině Vltavy, bronzoví Koně Michala Gabriela cválající po piazzetě Národního divadla nebo Nohy z vody Kurta Gebauera umístěné ve Vojanových sadech.

 

Právě se děje

Další zprávy