Jan Hřebejk točí kriminální thriller z 90. let Rédl. Je to sonda do demokracie, říká herec Sokol

ČTK ČTK
19. 12. 2017 17:38
Ondřej Sokol hraje hlavní roli v chystaném kriminálním thrilleru Rédl, který pro Českou televizi točí režisér Jan Hřebejk. "Rédl je tragikomický příběh o tom, jak se propojí tehdy nově vznikající organizovaný zločin s bývalými bezpečnostními strukturami," říká.
Martin Pechlát a Ondřej Sokol při natáčení Rédla.
Martin Pechlát a Ondřej Sokol při natáčení Rédla. | Foto: ČTK

Režisér Jan Hřebejk natáčí pro Českou televizi kriminální thriller Rédl s Ondřejem Sokolem v titulní roli policisty bojujícího proti organizovanému zločinu.

Příběh nadpraporčíka Rédla, který vzniká podle scénáře Mira Šifry, se odehrává v roce 1992, kdy se po pádu komunistického režimu sovětská okupační armáda po železnici stahuje zpět do východní Evropy. 

Některé vagony se zbraněmi, náhradními díly a municí se ve filmu nepochopitelně ztrácejí. Dva mladí muži, již na nesrovnalost náhodou přišli, se ocitají v ohrožení života.

"Rédl je tragikomický příběh o tom, jak se propojí tehdy nově vznikající organizovaný zločin s bývalými bezpečnostními strukturami. Jedná se o zajímavé a originální téma, a pro mě o to víc, protože se vracím do doby, kterou si dobře pamatuji. Ve společnosti lidí, o kterých tento seriál vypráví, jsem se ale samozřejmě nepohyboval," uvedl Hřebejk.

Hlavním hrdinou dobové kriminálky je vojenský prokurátor a policista Roman Rédl, v němž se sváří profesní povinnost s touhou někomu pomoci a ochránit ho před zlem.  

"Myslím, že pro mou generaci to bude hodně zajímavá a často i překvapivá sonda do doby vzniku naší stále ještě mladé demokracie," řekl představitel hlavní role Sokol.

"Revoluce a celý následný přerod neprobíhal vůbec standardní cestou. Všechno se řešilo bez jakéhokoliv návodu, často se šíleně improvizovalo a děly se věci, které měly obrovský vliv i na to, v čem žijeme dnes," dodal.

Podle Davida Novotného, jenž hraje mafiána Karla, jsou charaktery představené v chystaném Hřebejkově filmu univerzální. "Stále se mezi námi pohybují," konstatoval.

 

Právě se děje

Další zprávy