Terminátor se mu zdál jako noční můra. Cameron v boji s Hollywoodem stále vítězí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
16. 8. 2024 13:12
Pouze snímky Stevena Spielberga v součtu utržily víc, ten na to ale také potřeboval o poznání více titulů. James Cameron, který tento pátek slaví 70. narozeniny, je komerčně nejúspěšnějším hollywoodským režisérem všech dob, takřka synonymem termínu blockbuster. Natočil tři ze šesti nejvýdělečnějších filmů: oba díly sci-fi Avatar i drama Titanic.
James Cameron při ponoru na dno Mariánského příkopu.
James Cameron při ponoru na dno Mariánského příkopu. | Foto: Walt Disney Company

Měsíční planina

Ponor do hloubky je riskantní kvůli extrémním tlakům, jakým musí čelit plášť ponorky. Zařízení vážící 11,5 tuny, schopné odolat v těchto podmínkách, režisér navrhl a sestrojil s experty. Pracovali na něm sedm let, stejně jako na kamerách schopných natáčet za daných okolností.

Protože během ponoru selhalo mechanické rameno ponorky, nepodařilo se odebrat vzorky kamenů či organismů. Cameron rovněž doufal, že na dně Mariánského příkopu uvidí jakousi neznámou hlubinnou příšeru. Nakonec nic takového nespatřil, jen malé tvory připomínající krevety. "Jen jsem tam seděl, díval se oknem ven a pozoroval tu pustou, bezútěšnou měsíční planinu," řekl po návratu. Cesta zpět na hladinu mu trvala 70 minut. "Bledější místo jsem v žádném oceánu neviděl," dodal.

Cameron svůj ponor zachytil v dokumentárním filmu Deepsea Challenge 3D. Na 3D kamery IMAX natočil přes 200 hodin záběrů, z nichž sestříhal devadesátiminutový snímek.

 

Právě se děje

Další zprávy