Terminátor se mu zdál jako noční můra. Cameron v boji s Hollywoodem stále vítězí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
16. 8. 2024 13:12
Pouze snímky Stevena Spielberga v součtu utržily víc, ten na to ale také potřeboval o poznání více titulů. James Cameron, který tento pátek slaví 70. narozeniny, je komerčně nejúspěšnějším hollywoodským režisérem všech dob, takřka synonymem termínu blockbuster. Natočil tři ze šesti nejvýdělečnějších filmů: oba díly sci-fi Avatar i drama Titanic.
Kate Winslet, Leonardo DiCaprio a režisér James Cameron při natáčení filmu Titanic z roku 1997.
Kate Winslet, Leonardo DiCaprio a režisér James Cameron při natáčení filmu Titanic z roku 1997. | Foto: Alamy / Profimedia.cz

Poslední klasický velkofilm

Cameronova fascinace živly a především vodou je patrná celou jeho kariéru. Trochu omylem se pod hladinu dostal v debutu Piraně 2, poprvé se stala jistou formou posedlosti už v Propasti a náhodou není ani to, že záporák v Terminátorovi 2 byl tekutý.

Titanic byl ale projekt v mnoha ohledech bezprecedentní. Vznikl z režisérovy fascinace lodními vraky. A sám mohl snadno jako vrak skončit. Kdo by se na sklonku milénia rozhodl natočit nejdražší film všech dob jako lehce staromilské melodrama, jako velkofilm z dob klasického Hollywoodu, zkrátka tak, jak už se dávno netočí?

 

Právě se děje

Další zprávy