Terminátor se mu zdál jako noční můra. Cameron v boji s Hollywoodem stále vítězí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
16. 8. 2024 13:12
Pouze snímky Stevena Spielberga v součtu utržily víc, ten na to ale také potřeboval o poznání více titulů. James Cameron, který tento pátek slaví 70. narozeniny, je komerčně nejúspěšnějším hollywoodským režisérem všech dob, takřka synonymem termínu blockbuster. Natočil tři ze šesti nejvýdělečnějších filmů: oba díly sci-fi Avatar i drama Titanic.
Piraňa 2 z roku 1981 je prvním filmem Jamese Camerona.
Piraňa 2 z roku 1981 je prvním filmem Jamese Camerona. | Foto: AFP / Profimedia.cz

Do světa blockbusterů zadními vrátky

Jen jediný snímek v Cameronově kariéře patří do žánrového průměru či podprůměru: debut Piraňa 2 z roku 1981. Příznačně šlo o pokračování nečekaně úspěšného filmu parodujícího Čelisti - tedy první snímek, který se dočkal přízviska blockbuster.

Čelistmi rozjel Steven Spielberg hollywoodskou módu velkorozpočtových titulů s jasně definovaným konceptem, promyšleným marketingem, zkrátka událostí, o nichž se mluví dávno předtím, než vstoupí na plátna kin. A tehdy osmadvacetiletý James Cameron coby mladík s krátkou, leč úspěšnou kariérou v oblasti speciálních efektů do tohoto světa vstoupil zadními vrátky.

Cameron s rodiči jako teenager přesídlil z Kanady do Kalifornie, kde začátkem 70. let minulého století studoval fyziku a angličtinu, avšak školu nedodělal a živil se jako řidič kamionu nebo uklízeč. Po zhlédnutí Star Wars z roku 1977 se začal intenzivněji zajímat o kinematografii a triky obecně. Prací na snímcích jako Útěk v New Yorku od Johna Carpentera si získal jistý respekt.

V Pirani 2 se měl napřed starat právě o efekty, na chvilku byl povýšen na režiséra, vzápětí ale projekt opustil. Nesoudržný béčkový horor, jenž měnil tvůrce, tak zůstává spíše roztomilou kuriozitou na samém začátku jeho portfolia.

 

Právě se děje

Další zprávy