Jací jsou letošní oscaroví favorité?

Hej, ČTK
12. 12. 2005 14:00
Los Angeles/New York - O víkendu byla vyhlášena trojí filmová ocenění, která napověděla, kdo by mohl být favoritem příštích Oscarů.

Hlavním favoritem oscarového klání se po tomto víkendu stává snímek Zkrocená hora čínsko-amerického režiséra Ang Leeho. Film vypráví o homosexuálním vztahu dvou amerických kovbojů a vyhrál už Zlatého lva na letošním festivalu v Benátkách.

plakát k filmu Capote
plakát k filmu Capote | Foto: Aktuálně.cz

Zkrocená hora

Ve víkendovém hlasování Asociace losangeleských filmových kritiků (LAFCA), které je často vnímáno jako předzvěst toho, jak dopadnou filmy na Oscarech, byla Zkrocená hora vyhlášena nejlepším filmem tohoto roku (a Ang Lee nejlepším režisérem). Objevila se mezi nejlepšími i v dalších dvou víkendových anketách: v hlasování newyorských kritiků píšících pro onlinová média a v žebříčku Amerického filmového institutu.

Capote a Dějiny násilí

Horkým favoritem na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon je podle víkendových anket Phillip Seymour Hoffman, který ztvárnil spisovatele Trumana Capota ve filmu Capote. Capote získal rovněž cenu pro nejlepšího scénáristu a pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Stejné ocenění mezi herci získal William Hurt za Cronenbergův film Dějiny násilí.

plakát k filmu Mnichov
plakát k filmu Mnichov | Foto: Aktuálně.cz

Další favorité

Dá se očekávat, že Zkrocená hora, Capote a Dějiny násilí na Oscarech zazáří, stejně jako další snímky zmiňované ve víkendových anketách - Spielbergův Mnichov, thriller Syriana, tento týden premiérovaný velkofilm King Kong či snímek Good Night and Good Luck. Nominace na Oscary budou oznámeny 31. ledna 2006, vlastní udílení Cen Americké akademie filmových umění se uskuteční 5. března 2006.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy