Spielberg poprvé o svém filmu Mnichov

Hej, Reuters
5. 12. 2005 13:00
Los Angeles - Ambiciózní snímek o nechvalně proslulé události z olympijských her v Mnichově v roce 1972 je těsně před dokončením.

Oscarový režisér poskytl zatím jediný rozhovor o filmu Mnichov časopisu Time, a to ještě před americkou premiérou snímku, která je plánována na 23. prosince (do českých kin by měl Mnichov vstoupit 2. února).

Modlitba za mír

Film Mnichov je thrillerovým příběhem o izraelské odpovědi na zavraždění jejich atletů palestinskými teroristy na mnichovských olympijských hrách v září 1972. Při této nejtragičtější události olympijské historie vniklo osm palestinských teroristů do sídla izraelské výpravy. Dva Izraelci byli zabiti, dalších devět zajato (a při následné přestřelce také usmrceno).

Steven Spielberg
Steven Spielberg | Foto: Aktuálně.cz

Režisér je podle svých slov velmi hrdý na to, že v jeho filmu není démonizována ani izraelská, ani palestinská strana. Je přesvědčen, že snímek Mnichov je "modlitbou za mír": "Protože největším nebezpečím tohoto regionu nejsou Palestinci ani Izraelci, ale neústupnost."

Projekce pro politiky

Ještě před jeho uvedením do kin chce Steven Spielberg film představit lídrům izraelských a muslimských skupin, diplomatům a zahraničním politickým odborníkům.

Mnichov vznikal v létě v Evropě a režisér ho podle svých slov "dokončuje v rychlém tempu" - aby mohl být představen i oscarovým akademikům. Snímek, v němž hrají Eric Bana, nový představitel Jamese Bonda Daniel Craig nebo oskarový herec Geoffrey Rush, má být podle předpokladů jedním z favoritů cen.

Co přijde po Mnichovu?

I když jeho Mnichov ještě žádný divák neviděl, Spielberg už v rozhovoru pro Time odtajnil nový projekt, na kterém chce začít pracovat v únoru.

Chystá se nakoupit 25 kamer, které rozdá izraelským a palestinským dětem, aby natočily filmy o svých životech. A pak je vybídne, aby si videa vyměnily. "Budou to malé dokumenty o tom, kdo ty děti jsou a v co věří, kam chodí do školy, co jedí, jaké filmy mají rády, jakou hudbu poslouchají, kdo jsou jejich rodiče. Může to být velmi užitečné. Myslím si, že to může pomoci lidem pochopit, že mezi Izraelci a Palestinci nejsou zas tak velké rozdíly," míní Spielberg.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy