Já nic, já James Blunt, voják a zpěvák

Jan Šprincl
17. 7. 2006 0:00
Profil - České publikum se může osobně seznámit s písničkářem, který si podmanil celou Evropu i Spojené státy. James Blunt hraje 18. července na Pražském hradě.

Modrooký správňák s nevinným úsměvem si posluchače ochočil sladkobolnou písní You´re Beautiful, ve které - světe div se - básní o andělské kráse bývalé přítelkyně, kterou potkal s cizím chlapem v metru. Romantika jako přetisknutá z barevných pohlednic uhranula tisícům šťastných párů, které si ji na veselce nechávají zahrát místo Mendelssohna.

Stejně to tak udělal Elton John, když si bral Davida Furnishe - ale Blunta s touto ikonou ostrovní pop-music pojí ještě jeden výrazný úspěch. Oni dva jsou za posledních deset let jediní Britové, kterým se podařilo dobýt vrchol americké hitparády Billboard.

James Blunt, osamělý bard s kytarou pějící jednoduché a účinné songy, přesně plní poptávku po současné popstar: je nekonfliktní a má silný životní příběh. 

Foto: Aktuálně.cz

Narodil se jako James Hillier Blount v únoru 1974 a protože univerzitu v Bristolu studoval na účet armády, hned po škole narukoval. Stejně jako předtím jeho otec, jeho děd, jeho praděd, prapraděd... Blunt se pyšní vojenskými předky tisíc let zpátky, ale jenom on sloužil v mírových jednotkách NATO v Kosovu a jenom on vzdal v uniformě hold na posledním rozloučení s Královnou Matkou.

Dobrý syn britského království už v mundúru snil o kariéře zpěváka a asi netušil, jak to bude snadné a jak obrovské. "Své písně píšu hlavně pro sebe, abych vyjádřil, co se mi honí hlavou a publikum u toho není tak důležité. Mým jediným cílem bylo natočit album, se kterým bych byl spokojený," citoval ho magazín PopMatters.

A spokojení byli hlavně posluchači, debutového alba se prodalo skoro deset milionů kusů a většina skladeb se stala rádiovými hity: You´re Beuatiful, Wisemen, Cry, High, Goodbye My Lover či No Bravery.

Foto: Aktuálně.cz

Jejich účinek byl dvojí: mladá Angličanka se prý probudila po několikadenním kómatu poté, co z rádia slyšela Bluntův zpěv, ale jiné rozhlasové stanice jeho písně odmítají vysílat, protože jich už bylo moc stejně jako zpěváka. Příjmení Blunt se navíc rýmuje s jedním hodně nepěkným anglickým slovem, takže o zábavu tohoto ražení není v Británii nouze.

Nebývalý komerční úspěch prvního alba se musel vyždímat do poslední kapky, čtrnáct měsíců poté Blunt vydal živé CD a DVD Chasing Time: The Bedlam Sessions, které kromě záznamu koncertu pro BBC, videoklipů nebo písně Where Is My Mind? nepřineslo nic nového. Blunt přesto dokázal, že možná není špičkovým entertainerem, ale svoje osobní kouzlo má. 

Čtěte také recenzi na Bedlam Sessions: S Bluntem do blázince; zas a znova

Doufejme, že ho předvede i v úterý večer v Lumbeho zahradě, kam dorazí za podpory velmi zajímavého elektronického dua Zero 7.

Čtěte recenzi na nové album Zero 7: Deska, kterou dělá jeden dívčí hlas

Jamese Blunta teď čekají konečné práce na druhém a v mnohém rozhodujícím albu. Před dveřmi vydavatelství čekají zástupy tisíce podobných zpěváků a Blunt musí dokázat, že jeho úspěch nebyla jen jedna velká a hodně šťastná náhoda.

 

Právě se děje

Další zprávy