Deska, kterou dělá jeden dívčí hlas

Jan Šprincl
22. 5. 2006 13:00
Recenze - Nové album Zero 7 zní stejně jemně a barevně, jako když v televizní reklamě padají tisíce míčků ulicemi San Francisca.

Vždyť také Jose González, jehož hlas v oné reklamě zní, na novinku Zero 7 nazvanou The Garden nazpíval čtyři skladby z dvanácti.

Brnkání na kytaru a jeho klidný projev, který často funguje jako ukolébavka, by mohl být signálem, že britští Zero 7 jsou jedním z mnoha elektrofolkových projektů. Určitě v jejich hudbě slyšíme poctu Simonu a Garfunkelovi, inspiraci Turin Brakes či Kings Of Convenience, ale to je jen jedna jejich část. Ta druhá je experimentálnější - a hlavně zajímavější.

Henry Binns a Sam Hardaker, kteří Zero 7 tvoří, se umí velmi slušně rozjet. Ovšem rozjet se pro posluchače znamená spokojeně si pobrukovat a podupávat do rytmu, ne svíjet se u diskotyče.

Foto: Warner Music

Zero 7 na třetím albu nepřekročili povolenou hranici hluku a nespustí divočejší notu, než je pro všeobecný vkus zdrávo. To ale neznamená, že by podlézali; na to jsou příliš poctiví.

Binns, který na The Garden rovněž zpívá, a Hardaker začínali jako zvukaři, takže k elektronickým mašinkám mají blízko. Později si s písněmi slavnějších kolegů dlouho hráli v počítači, třeba pro Radiohead zremixovali píseň Climbing Up The Walls. Jako Zero 7 fungují od roku 2001 a elektronika jim v nápadech jen pomáhá, není samospasitelná.

Spasitelné jsou drobné nápady a výteční spolupracovníci, kteří ve chvílích syntetizátorových melancholií až depresí odvádějí nejlepší práci. Ty chvíle na desce The Garden přicházejí s nástupem zpěvačky jménem Sia Furler za mikrofon.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Třicetiletá Australanka, která se Zero 7 spolupracuje už od dlouhohrajícího debutu Simple Things, má návykový hlas. Je nakřáplý, místy vrnivý, ale vždy uvolněný a přesvědčivý. Nejlepší místa má (stejně jako celé album) ve skladbách Throw It Away, The Pegeant Bizarre a This Fine Social Scene. Nebýt jí, The Garden by byla jen zajímavá deska. Ona ji svým výkonem posouvá do vyšších pater.

Zero 7 přijedou 18. června do Prahy podpořit vystoupení Jamese Blunta, ale o roli předskokanů se při srovnání desky The Garden a Bluntova Back To Bedlam vůbec mluvit nedá. Někdo se snaží, jiný zkrátka umí.

Zero 7: The Garden. CD, 51 minut, vydala firma Warner Music, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy