Ivan Trojan je Bůh. Rád si upravuje role, své postavy má tendenci vylepšovat

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
28. 6. 2024 6:41
Proslavila ho role ve filmu Samotáři, v televizi podal dosud vrcholný výkon v nedávném Podezření a svého sedmého Českého lva získal za Šarlatána. Ivan Trojan, jeden z nejoblíbenějších českých herců, tuto neděli slaví šedesátiny. Na právě začínajícím karlovarském festivalu dostane cenu za přínos. Je to příležitost zrekapitulovat jeho dosavadní dráhu.
Ivan Trojan ve filmu Ve stínu.
Film Ve stínu z roku 2012 režíroval David Ondříček. | Video: Falcon

Komunistou? Nikdy!

Ivan Trojan si role často upravuje. S režisérem Davidem Ondříčkem spolupracuje rád mimo jiné díky možnosti měnit scénář. Když například Ondříček s Jiřím Macháčkem psali Jedna ruka netleská, v jisté fázi přizvali Trojana, aby jim pomohl.

Scénář ambiciózní dobové krimi Ve stínu z roku 2012 údajně Marek Epstein přepisoval sedmnáctkrát. A roli sehrálo i to, že Trojanovi nechtěl, aby jeho hrdina byl komunista. Protože šlo o kapitána kriminálky v 50. letech minulého století, jednalo se o poněkud zvláštní požadavek.

Trojan celkem přesvědčivě hraje cosi jako detektiva drsné školy, kdyby ovšem místo alkoholu a milenek holdoval spokojenému rodinnému životu. Jako žánrový hrdina obstojí bez potíží, coby policejní kapitán v roce 1953 už vyznívá jako naivka, s rolí na sílu napsanou tak, aby mohl vystupovat jako klaďas.

Snaha vyjevit atmosféru doby a vyjádřit svá politická přesvědčení se tu sráží se samotným detektivním rámcem. Jakkoli jde o zručně natočenou, nákladnou, místy nesporně atmosférickou dobovku, celek působí poněkud zmatečným dojmem.

 

Právě se děje

Další zprávy