Íránský režisér Rasúlof, známý z Cannes, dostal rok vězení

ČTK ČTK
25. 7. 2019 16:53
Íránský režisér Rasúlof, známý z Cannes, dostal rok vězení

Íránský režisér Mohammad Rasúlof, před dvěma lety oceněný na filmovém festivalu v Cannes, dostal ve své zemi roční trest vězení za údajnou protiíránskou propagandu a ohrožování bezpečnosti státu. Oznámil to francouzský distributor jeho filmu. Vedení festivalu v Cannes v reakci vyzvalo Írán, aby Rasúlofa okamžitě propustil na svobodu.

Michèle Halberstadt z francouzské distribuční firmy ARP Sélection sdělila, že režisér se od roku 2017 nesměl volně pohybovat ani pracovat. Nemohl vycestovat do ciziny, byl mu zabaven pas.

Úterní rozsudek podle Michèle Halberstadt kromě ročního vězení počítá s dalším dvouletým zákazem odjet ze země a účastí na politických nebo společenských událostech.

Rasúlofův film nazvaný Neústupný vypráví příběh prostého muže, který se snaží bojovat proti korupci soukromé společnosti, jež nutí vesničany prodat svůj majetek. Íránské úřady snímek označily za "protiíránskou propagandu".

Rasúlof má s režimem problémy mnoho let. Odsouzen do vězení byl už roku 2011. I tehdy získal cenu v Cannes, avšak protože nemohl vycestovat, nemohl ji osobně převzít. Toho času se v Cannes líbil jeho film Sbohem o právničce, která se snaží získat vízum a odjet ze země, jelikož přišla o právo vykonávat profesi kvůli kritice vlády.

"Požadujeme okamžité a bezpodmínečné propuštění Mohammada Rasúlofa a vyzýváme všechny festivaly na světě, kina a umělce, aby učinili totéž," stojí v prohlášení vedení přehlídky v Cannes.

 

Právě se děje

Další zprávy