Zlínská filharmonie odjíždí na turné

25. 12. 2005 20:30
Zlín - Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů odcestovala dnes na turné po Německu. Sérii koncertů po vybraných německých městech ukončí až 3. ledna.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

Silvestr stráví v Mnichově. Celé turné přinese posluchačům dva samostatné programy. V prvním programu se pod taktovkami střídajících se italských dirigentů Francesca Leddy a Enrica Stinchelliho orchestr představí v Hamburku, Hannoveru a dvakrát v Mnichově. Árie z vybraných, převážně belcantistických oper skladatelů Giuseppa Verdiho, Gaetana Donizettiho, Vincenza Belliniho, Gioacchina Rossiniho i Giacoma Pucciniho přednesou dva hostující pěvci, sopranistka Alice Casarottiová a tenorista Antonino Interisano.

Druhá série vystoupení, již bude řídit německý dirigent Lukáš Beikircher, se ponese ve znamení Johanna Strausse. V Tübingenu, Kemptenu a opět dvakrát v Mnichově zahrají filharmonici v pestré koláži orchestrálních čísel, doprovodí hostující baletní soubor i sopranistku Martinu Haegerovou v písních a áriích vybraných z nejžádanějších Straussových operet.

Po návratu z koncertního zájezdu čeká soubor den zkoušek a poté následně cesta do Nizozemska, kde se představí s kombinovaným programem. "Ihned po návratu, tedy 4. ledna, čeká filharmoniky zkouška s dirigentem Jeroenem Weierinkem a další den už odjedou na turné po Nizozemí," uvedl Dolina. Programu v Nizozemsku se zúčastní kromě souboru také sopranistky Diana Perihanová a Barbara Kubiaková, tenorista Ki-Chun Park a také pianista Sergej Paškevič.

Ve zlínském Domě umění se filharmonie představí až 11. ledna, kdy se uskuteční novoroční koncert konaný při příležitosti změny statutu Filharmonie Bohuslava Martinů z příspěvkové organizace na společnost obecně prospěšnou. Soubor zahraje pod vedením šéfdirigenta Jakuba Hrůši. Jako host vystoupí houslista Václav Hudeček.

 

Právě se děje

Další zprávy