Zemřela jazzová skladatelka Carla Bley

19. 10. 2023 16:10
Zemřela jazzová skladatelka Carla Bley

Ve věku 87 let zemřela americká jazzová skladatelka a klavíristka Carla Bley. Informoval o tom deník Guardian, který ji označuje za významnou postavu jazzové avantgardy i mainstreamu. Úmrtí potvrdil její partner, baskytarista Steve Swallow. Příčinou byly komplikace spojené s nádorem mozku.

Kalifornská rodačka proslula kompozicemi pro sólový klavír, jazzová tria i big bandy, stejně jako jazzrockovou operou Escalator Over the Hill z roku 1973. Složila například i hudbu na debutové album Nicka Masona z kapely Pink Floyd, přestože nejznámější byly její nahrávky u vydavatelství ECM. S ním spolupracovala od 70. let minulého století, naposledy tu v roce 2020 vydala desku Life Goes On. Kromě toho spolupracovala s Liberation Music Orchestra kontrabasisty Charlieho Haden, s vibrafonistou Garym Burtonem, kolektivem Jazz Composer's Orchestra nebo saxofonistou Andym Sheppardem.

Roku 1957 si vzala pianistu Paula Bleye, jehož příjmení si nechala i po rozvodu. Hudebně spolupracovala také se svým druhým manželem, trumpetistou Michaelem Mantlerem, a nakonec i s basistou Swallowem, se kterým žila poslední roky.

 

Právě se děje

Další zprávy