Wilco s patosem rozhrábli popel amerických vlajek

Michal Pařízek
5. 6. 2009 11:30
Chicagská kapela vydává první koncertní DVD
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - První oficiální koncertní film věnovaný chicagské skupině Wilco je na světě. Kapela ho tak dlouho odkládala, až nakonec vychází vlastně coby preview nového alba.

Tak trochu v rozporu mezi tradicemi a novými cestami, jak se tomu u Wilco často stává, film Ashes of  American Flags vyšel na  DVD 18. dubna - tedy v den, kdy celá Amerika (a spolu s ní vinyloví fanoušci ve zbytku světa) oslavovala klasická elpíčka.

Wilco jsou jednou ze skupin, které jsou sice v České republice prakticky neznámé, zato ve zbytku světa hrají pro tisíce nadšených fanoušků - stejně jako třeba Modest Mouse. Za svou patnáctiletou kariéru stihli šest alb, sedmé nazvané lakonicky Wilco (The Album) vychází 30. června.

Foto: Aktuálně.cz

Zatím poslední Sky Blue Sky z roku 2007 se dlouho drželo v americkém albovém žebříčku v první desítce, nejlépe bylo čtvrté. Prodalo se ho více než 200 tisíc kusů, což je na indie desku a v době, kdy se většina hudby stahuje nelegálně, skoro zázrak.

Jejich dřevní, a přitom v podstatě experimentální hudba boduje u nečekaně širokého spektra posluchačů. Na posledních albech to vypadalo, že ze svých pokusů ustoupili - ale jen zdánlivě. Spíše se jim hrátky se zvukem a strukturou stali natolik vlastní, že jsou nedílnou součástí soundu a nezasvěcený posluchač si jich všimne jen náhodou.

Jejich koncerty jsou pověstné intenzitou a hráčskou suverenitou; my jsme zatím neměli tu čest, a pokud půjde popularita Wilco strmě nahoru, nejspíše se tak ani nestane. Prozatím tedy musí stačit koncertní záznamy. Po tři roky starém DVD sólového vystoupení frontmana Jeffa Tweedyho konečně přichází film s Wilco v hlavní roli.

Foto: Aktuálně.cz

Oba disky jsou si velmi podobné. Pokaždé jde o spíše film věnovaný turné jako celku, nikoli o záznam koncertu. Co je ale v případě sólové expedice Tweedyho předností, u skupiny trochu zkresluje. DVD bylo od počátku velmi opečovávaným snímkem, skupina se rozhodla natáčet v pěti legendárních amerických klubech.

Možná i proto se vydání několikrát odkládalo. Najdeme tu koncertní čísla, záznamy ze zvukových zkoušek, pohledy do zákulisí, dokonce i do tourbusu, rozhovory s fanoušky. Celkem se pak ještě prolínají časté záběry na cesty, dálnice - prostě "band on the road".

Problém je, že tak trochu upadá pozornost diváka: je příliš roztříštěna na to aby se mohla věnovat tak niterné hudbě. Zvláště když v menu nepochopitelně chybí možnost přehrání pouze hudebních čísel.

Možná je to tím, že očekávání byla příliš veliká. Na skupiny typu Wilco se vztahují trochu jiná měřítka a DVD tento tlak spíše neustojí. Základní film obsahuje třináct koncertních čísel, v bonusech najdeme ještě dalších sedm. Skvělé jsou například The Late Greats z klubu Tipitina's v New Orleans, kde Wilco hrají spolu s dechovou sekcí.

Foto: Aktuálně.cz

Jen se možná kvůli přílišnému rozletu ztrácí integrita celého koncertního setu. Trochu na škodu je také patetická nálada disku, ale to vlastně k americkým kapelám nedílně patří; jen tomu říkají uvědomění.

Ashes of American Flags je určeno hlavně fanouškům skupiny a ti si jistě přijdou na své. Nelze si nevšimnout plejády kytar; a geniální písně jako je Impossible Germany ani zklamat nemohou.

Jen nezaujatý posluchač bude možná potřebovat ovladač trochu častěji než obvykle.

Wilco: Ashes of American Flags. DVD  88 minut. Vydala firma Warner Music, 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy