Wagnerova pravnučka se v Bayreuthu dočkala. Bučení

Blahoslav Hruška
26. 7. 2007 11:10
Její Mistři pěvci publikum nepřesvědčili
Gudrun, Wolfgang a Katharina. Klan Wagnerů řídí festival dodnes.
Gudrun, Wolfgang a Katharina. Klan Wagnerů řídí festival dodnes. | Foto: Reuters

Bayreuth - Kancléřka ve fialovém kostýmku, politici, snobové, hvězdy německého showbyznysu a také hlasité a dlouhé bučení z parteru.

Tak vypadalo včerejší slavnostní zahájení Hudebních slavností v Bayreuthu, kde si každoročně dávají sraz nejen  milovníci oper Richarda Wagnera, ale také bavorští prominenti.

Dlouho očekávané nastudování Mistrů pěvců norimberských v režii skladatelovy pravnučky Kathariny Wagnerové, která by měla za rok převzít žezlo celých wagnerovských slavností, dopadlo víc než rozpačitě.

Teprve devětadvacetiletá teatroložka přitom konzervativnímu publiku nabídla v podstatě standard moderního německého divadla. Norimberský švec Hans Sachs na pódiu nervózně pokuřoval z cigarety oblečen do modrého obleku a bílých tenisek, hlavní ženská hrdinka Eva pak se svou chůvou řeší milostné trable nad kávou u umakartového stolku.

Angela ve fialovém. Kancléřka přijela výjimečně i s mužem.
Angela ve fialovém. Kancléřka přijela výjimečně i s mužem. | Foto: Reuters

Zpěvákům se za dobré výkony dostalo v několika scénách potlesku, celkově na konci převládalo nesouhlasné bučení. Na bayreuthské publikum, které kromě perfektních výkonů očekávalo v téměř pětihodinovém kuse - mimochodem jediné Wagnerově komické opeře - vyváženost mezi tradicí a modernou, bylo té moderny až příliš. Podle německých kritik přitom šlo v podstatě o fádní Mistry pěvce.

Největší "úlet" naservíroval před rokem divákům v berlínské Volksbühne známý provokatér Frank Castorf. V jeho inscenaci jezdily na jevišti džípy wehrmachtu. V úzkoprsém Bayreuthu by nedojel ani do rekvizitárny.

 

Právě se děje

Další zprávy