Wagnerofilové míří do Bayreuthu. Čeká se skandál

Blahoslav Hruška
25. 7. 2007 0:00
Festival přitahuje skandály, snoby i dobrou operu
Foto: Aktuálně.cz

Bayreuth - Snobská podívaná pro horních deset tisíc s příslušnou upjatostí, ale také několikaleté čekání na lístky a hlavně kvalitní opera. To vše ode dneška až do konce srpna opět nabízejí Hudební slavnosti v Bayreuthu.

O mnohahodinových představeních s přestávkou na večeři se hovoří jako o bohoslužbě umění. Příznivci Wagnerovy hudby, ale i politici a lovci autogramů se do bavorského města letos sjedou na hudební modlitby už po stosedmnácté. Prakticky celý Wagnerův operní repertoár včetně tetralogie Prsten Nibelungův uvidí letos 53 tisíc návštěvníků.

Právě tolik lístků pořadatelé dali do prodeje. Pokud ale nejste významný politik nebo obchodník, kterým pozvánky přistávají v dopisní schránce, nečekejte, že byste si nějakou vstupenku v předprodeji koupili. Dostat se do Bayreuthu je podobné martyrium jako za komunismu nákup škodovky. Průměrná doba na čekací listině je sedm let. 

Wolf a Wini. Vůdce, kterému Wagnerovic děti říkaly
Wolf a Wini. Vůdce, kterému Wagnerovic děti říkaly | Foto: Aktuálně.cz

Operní dům na Zeleném pahorku, kde byl roku 1876 premiérován Prsten, přitom praská ve švech. Lístky se prodávají dokonce i do chodbičky u galerií, tedy do míst, odkud je pouze slyšet, nikoliv vidět na scénu.

Wagnerovský festival nutně nemusí být konzervativní nuda, kterou si člověk musí v hledišti jen poctivě "odsedět".  Potomci skladatele usilují o to, aby vyvážili věrnost wagneriánství s otevřeností vůči současnému divadlu. Velký skandál způsobil například při stém výročí v roce 1976 francouzský režisér Patrice Chéreau, který zinscenoval Prsten Nibelungův jako sociální drama z časů gründerského kapitalismu.

Střídání generací. Místo Wolfganga by měla za rok nastoupit Katharina.
Střídání generací. Místo Wolfganga by měla za rok nastoupit Katharina. | Foto: Aktuálně.cz

Ale rodinné stříbro klanu Wagnerů teď čeká dlouho diskutovaná změna. Osmaasedmdesátiletého kmeta Wolfganga přezdívaného Wolfi, skladatelova vnuka, by měla už příští rok nahradit jeho dcera Katharina.

Wolfgangovi je přičítáno poválečné vyrovnání s nacistickou vazbou rodiny a odstřižení festivalu od vazeb na Hitlera, jehož náklonnost k Wagnerovi je všeobecně známá. Ostatně až Gerhard Schröder se stal prvním úřadujícím poválečným kancléřem, který navštívil festival navštívil.

Znalci ale soudí, že pravnučka Richarda Wagnera by přece jen do rodinné instituce měla vnést nový a svěží vítr. Teprve osmadvacetiletá teatroložka s vyhraněným pohledem má ostatně premiéru už dnes: právě v její režii zahájí festival operou Mistři pěvci norimberští.

Nemusí to být jediný skandál. Kromě Kathariny se nadějí na trůn nevzdává ani Eva Pasquierová, Wagnerova dcera z prvního manželství, a Nike Wagnerová, dcera Wolfgangova nežijícího bratra Wielanda.

 

Právě se děje

Další zprávy