Vzdejte se, IAMX táhne do války

Pavel Turek
3. 10. 2007 9:00
Kapela Chrise Cornera vystoupí dvakrát v Česku
I AM X
I AM X | Foto: Vladimír Komjati

Praha - Na českých pódiích už relativně zdomácnělý hobit Chris Corner je poměrně zvláštní osoba. Ruinuje vše, co se v jeho kariéře osvědčilo, přitom každá jeho další proměna je vždycky o kus zajímavější, extrémnější i uvolněnější než ta předchozí. Svou aktuální podobu představí ve čtvrtek v pražském Lucerna Music Baru a o den později v Brně na Flédě.

Slabost IAMX pro české publikum vedla kapelu k rozhodnutí pořídit z obou koncertů záznam, který poslouží jako kostra chystaného živého DVD. 

Bylo mu sotva kolem dvaceti, když Chris Corner zakládal trip-hopové Sneaker Pimps. Pomalé zhulené beaty a dívčí vokál - nejosvědčenější model roku 1996 jim na desce Becoming X vynesly milionový prodej. Ovšem Chrisovi se to nezdálo; dal zpěvačce Kelli Dayton padáka a začal zpívat sám.

Po dvou dalších albech Splinter a Bloodsport, které úspěch Becoming X  nedohnaly ani z části, uložil ego-maniak Corner Sneaker Pimps k ledu a vrhnul se do ničím nespoutané seberealizace (a ještě větší ztráty komerčního potenciálu) v sólovém projektu IAMX.

Pódiová persóna Chrise Cornera je teatrální extravagance s procítěným zpěvem a nádechem osmdesátých let, která může oscilovat od kouzelníka s cylindrem a hůlkou přes svázanou oběť sexuálních hrátek až k novoromantickým blůzám Petra Kotvalda model 1988.

IAMX - Spit It Out

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"IAMX je monstrum, které přes den nevylézá, zjevuje se jenom na pódiu. Můžete si hrát s make-upem a bůhví čím, ale když se toho zbavíte, pořád by tu měla zůstat podstata IAMX, což je absolutní svoboda." prohlašuje Chris Corner, který se z ruchu a konkurence Londýna uklidil do mnohem relaxovanějšího Berlína, kde vznikalo také druhé album The Alternative.

Z původně plánovaného půlročního pobytu v uvolněném protikladu hektického Londýna se stal už téměř tříletý pobyt v městě, kde si Corner prožil všechny fáze - od naprostého nezájmu publika až po vyprodané kluby během letošního turné.     

"Vyrazit na turné je jako vyrazit do války. Každý večer je bitva, ze které si odnášíte jizvy," charakterizuje Corner živé hraní. Jeho válečnickou strategii bude moci české publikum shlédnout už po několikáté.

Khoiba chce na druhé desce napsat vyzrálé drama

Z hlediska naší scény je podstatný i fakt, že koncertní rotě IAMX bude na šesti štacích po Německu a Rakousku dělat předvoj Khoiba, která v těchto dnech vydává nové album Mellow Drama. 
 

 

Právě se děje

Další zprávy