Khoiba chce na druhé desce napsat vyzrálé drama

Pavel Turek
23. 8. 2007 12:00
Album Mellow Drama vyjde prvního října
Foto: Adam Holý

Praha - Kapela, jež si zahrává se stíny nálad, dokončuje druhé album, na kterém pracovala tři roky. Debut Nice Traps přitom znamenal jednu z nejvýraznějších českých desek posledních let.

"Na rozdíl od Nice Traps je tahle deska v mnoha ohledech jiná," říká zpěvačka Khoiby Ema Brabcová. "Odlišný byl i styl práce. Intenzivně jsme na ní dělali tři roky, cítili jsme větší zodpovědnost než u debutu. Posun to bude i z hlediska nálady, od naivity a lehkosti Nice Traps - tedy alespoň z mého pohledu - k intimnějšímu vyjádření."

Mellow Drama, na jehož finálním mixu kapela v těchto dnech pracuje, vyjde 1. října na značce Globus. O jeho distribuci v zahraničí se postará stejně jako v případě Nice Traps německý label Mole Listening Pearls.

"Nice Traps vyšly na Mole s ročním zpožděním oproti Čechám, ale firma kolem ní udělala docela humbuk," popisuje Ema spolupráci se zahraničním vydavatelem. "Hodně německých kamarádů nám říkalo, že na ni četli recenze. Kampaň v Německu kolem Nice Traps cílila na tisk. Teď je v plánu dostat nás do rádií a do televize."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Khoiba vznikla v roce 2002 coby společný projekt Emy Brabcové a Filipa Míška, kteří spolu hráli již v kapelách Hummingbird a Roe-Deer. Debut Nice Traps, kterému předcházelo EP, vydali v roce 2004.

Záhy po něm následovalo EP remixů skladby That Reason a v roce 2005 kromě dalšího EP It Is All Recorded začíná spolupráce s labelem Mole Listening Pearls. Vloni kapela přišla s DVD, které shrnulo videoklipy, raritní záběry a záznam koncertu. Mimo to se jejich skladby objevily ve filmu Restart režiséra Julia Ševčíka, pro který Filip Míšek složil původní hudbu.  

Foto: Adam Holý
 

Více o DVD Torturism čtěte ZDE

Vzhledem k fungující zahraniční distribuci bylo pro kapelu logické, že kromě vystupování v Čechách vyrazila na koncerty také do Rakouska, Německa, Francie, Polska, Finska nebo Nizozemí.

V roce 2005 se jim poštěstilo otevírat pro The Cure na jejich berlínském koncertě. V podobném duchu hodlá Khoiba pokračovat.  "Na podzim bychom měli jet několik společných koncertů s I AM X po Německu," dodává Ema.

Křest alba Mellow Drama proběhne 31. října v klubu Roxy 

 

Právě se děje

Další zprávy