Vítězem národního finále Porty v Řevnicích se stal Xindl X

29. 6. 2008 18:50
Vítězem národního finále Porty v Řevnicích se stal Xindl X

Vítězem národního finále 41. ročníku Porty se v Lesním divadle v Řevnicích u Prahy stal pražský zpěvák a kytarista vystupující pod jménem Xindl X. Na druhém místě skončila skupina Přelet M.S., na třetím kapela Šeginy. Do červencového Mezinárodního finále v Ústí nad Labem dále postupují formace Hluboké nedorozumění, Pavel Houfek Band, Simona Klímová a skupina Bossorky.

"Na vítězi se shodla porota i publikum, má až šansonový talent vtáhnout posluchače do svých písní," řekl člen poroty, hudební publicista Vladimír Vlasák. Také ostatní soutěžící ho překvapili, podle jeho slov zejména nadžánrovostí, která z Porty už nedělá vyhraněnou přehlídku trampské a folkové písně.

Zhruba tisíc lidí v téměř zaplněném divadle v Řevnicích o víkendu sledovalo vystoupení 29 soutěžících. Sedm postupujících z Řevnic se na folkovém a country festivalu v Ústí nad Labem sejde s dvěma finalisty ze Slovenska, jedním z Polska a jedním finalistou z Brány, což je dětská obdoba Porty. V oblastních kolech Porty se bojovalo na dvanácti místech v České republice 240 přihlášených skupin a interpretů.

V letošním nesoutěžním programu se představila známá jména tuzemské folkové a country scény, například Věra Martinová, Wabi Daněk, Honza Nedvěd, Robert Křesťan, skupina Pacifik a řada dalších. Část vystoupení se vedle Lesního divadla uskutečnila také v prostorách řevnického Zámečku.

Místo konání národního finále se pořadatelé rozhodli změnit po pětiletém působení Porty v Jihlavě. Toto rozhodnutí se setkalo s kladným přijetím. "Moc se nám tady líbí a byli bychom rádi, kdyby zde Porta zůstala i v příštích letech," uvedl Michal Leich z kapely Cop, která je trojnásobným vítězem této soutěže.

Muzikanti v sobotu večer po konci prvního festivalového dne až do ranních hodin společně jamovali, což připomínalo atmosféru Porty v době její největší slávy před 20 lety. Organizace i umělecká úroveň vystupujících podle Vlasáka dává tomuto festivalu šanci najít si své místo mezi ostatními a navázat na jeho tradici. "Porta se odrazila ode dna a ukázala, že její jméno opět může mít dobrý zvuk," dodal Vlasák.

Porta vznikla v roce 1967 v Ústí nad Labem, odkud musela v době normalizace odejít. Pak se konala na mnoha místech v Česku a nakonec našla zázemí v Plzni. Po roce 1989 se tradice Porty v Ústí nad Labem obnovila, ale festival zůstal i v Plzni. Loni se organizátoři domluvili, že obě akce opět spojí a budou se konat v místě svého vzniku. Ročně se festivalu Porta účastní přes 200 kapel a písničkářů.

 

Právě se děje

Další zprávy