V Akropoli vyrazí za zvukovou kořistí tři hladoví tygři

Obrazová sekce
9. 3. 2012 10:57
v sobotu hrají v Praze Three Trapped Tigers
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Co by se asi stalo, kdyby Aphex Twin nebo Boards of Canada natočili album s klasickými rockovými nástroji? Odpověď na tuto otázku dá v sobotu na svém prvním pražském koncertě londýnské instrumentální trio Three Trapped Tigers.

Jeho členové se rozhodli odhodit hudební vzdělání i zkušenosti a vypustit na svět "šelmu své imaginace". Koktejl math-rockových rytmů, post-rockové atmosféry, elektronických experimentů i hlukových erupcí předvedou v Paláci Akropolis na březnovém večírku série Music Infinity.

Three Trapped Tigers vznikli původně v hlavě klavíristy Toma Rogersona. Klasicky vzdělaný hudebník s dlouholetými zkušenosti z jazzu tehdy poprvé vyhlédl za obzory svých žánrů a objevil svět experimentální elektronické hudby. Setkání s Aphexem Twinem a dalšími kutily z labelu Warp ho přivedlo na myšlenku zkusit oba světy propojit.

Pro svůj nápad získal v roce 2007 kytaristu Adama Bettse a bubeníka Matta Calverta a společně se vydali na průzkum "dosud zapovězených" hudebních krajin. Na konci první etapy jejich existence bylo album Route One or Die označované britským tiskem za jeden z nejpovedenějších debutů loňského roku. „Je to hudební imaginace ve své nejčistší formě," psal například týdeník New Music Express.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Trio kariéru odstartovalo trilogií EPček z let 2008 - 2010 s číslovanými skladbami. Průzkumné zvukové výsadky sahaly od „pythagorejského rocku" až k techno monolitům hraným na klasické nástroje. Na zmíněném debutu Route One or Die už představili svůj styl dokonale zformovaný. Jejich experimentální výboje drží pohromadě při poslechu desky si vzpomenete na energické dance-rockové kapely jako jsou Battles, Jaga Jazzist nebo Foals.

Ale Three Trapped Tigers umí k frenetickým beatům a bláznivým smyčkám přidat i kontemplativní postrockové pasáže; ne náhodou v rozhovorech padají i jména jako Sigur Ros či 65daysofstatic. Skupina se přitom nestydí ani za vliv klasiků progresivního rocku jako jsou třeba King Crimson či Yes.

Jestli jejich nahrávky někdy můžou působit trochu sebezahleděně, pak na pódiu jsou Three Trapped Tigers vskutku jako tři hladoví tygři vypuštění za kořistí. Technicky vybavení muzikanti oatstně zaujali strhujícím setem na slovenském festivalu Pohoda.

 

Právě se děje

Další zprávy