Trent Reznor zarazí neurotické hřeby do Edenu

Jan Pomuk Štěpánek
10. 8. 2007 14:00
Jak znějí Nine Inch Nails v roce nula
Nine Inch Nails
Nine Inch Nails | Foto: www.myspace.com/nin

Praha - Do Prahy podruhé míří kultovní Nine Inch Nails. V pondělí se na pražském stadionu v Edenu představí s letošní novinkou Year Zero, která posunula  neuchopitelný fenomén do další dimenze neuchopitelnosti.

Jediný oficiální člen Trent Reznor určil směr industriálu a elektroniky pro 90. léta. A bezprecedentní kampaň, která přesahuje hudební obsah nového alba, je svým způsobem vyvrcholením jeho soubojů s drogovými i marketingovými démony. 

Nine Inch Nails, 21. února v Paříži
Nine Inch Nails, 21. února v Paříži | Foto: www.myspace.com/nin

Závislost na opiátech stihl vyměnit za závislost na zdravém životním stylu a s marketingovými pravidly si poradil tak, že je dotáhl do nejnadsazenější možné formy.

Guerillová marketingová kampaň odstartovala tím, že Reznor nechal přenosné disky s albem před vydáním na lisabonských záchodcích, kampaň rezonovala v alternativní realitě přes desítky fiktivních webových stránek, chystá se filmová trilogie. To vše s jedinou vizí: svět spěje k informační orwellovské diktatuře.

  • Přijíždějí Nine Inch Nail na vrcholu svých sil? ČTĚTE ZDE

Hudebně je novinka Year Zero naopak kompromisem mezi uhlazenější formou předloňské desky With Teeth a crossoverovými experimenty. Jsou pořád temné, ale  živočišnou kreativitou odkazují spíš ke svěžímu albu The Downward Spiral než k  poněkud odosobněné desce Fragile. 

Kapela do Prahy veze tři kamiony, což má být podle českého promotéra zhruba polovina veškeré nezbytné techniky, druhou polovinu dodává místní pořadatel. "Stavba podia začne v neděli," říká Petr Novák z Interkoncerts a dodává, že i tak bude scéna na běžné poměry scéna spíše skromná. "Dominuje jí asi pět lamp s výbojkami, které visí nad jednotlivými členy."

I požadavky kapely jsou dnes prosty rock´n´rollových výstřelků. "Mezi nápoji převažuje nealko a energetické nápoje. Chtějí ale i lokální pivko. K jídlu sendviče, zelenina, ovoce, chipsy a nějaké laskominy," říká Novák.

 

Právě se děje

Další zprávy