Suzanne Vega přijíždí do Státní opery

5. 5. 2006 16:00
Praha - Americká folkrocková písničkářka vystoupí 19. července v pražské Státní opeře.

Sólový koncert, na kterém ji doprovodí basista Michael Visceglia, uspořádá v rámci celosvětového turné.

Její hlas pravidelně zní z českých rozhlasových stanic a její pražské vystoupení je už čtvrtým v pořadí. Naposledy koncertovala v roce 2003 ve vyprodaném Kongresovém centru v Praze.

Šestačtyřicetiletá písničkářka začala vystupovat ve druhé polovině sedmdesátých let v newyorských klubech a její tvorbu ovlivnili další američtí (folk)rockoví interpreti, jako Bob Dylan, Lou Reed, Leonard Cohen nebo Joni Mitchell.

Suzanne Vega
Suzanne Vega | Foto: Aktuálně.cz

Eponymní debutové album vydala v roce 1985, velký hit Luka s nominací na Grammy ale přišel až o dva roky později. Největší úspěch měla Suzanne Vega  s písní Tom´s Diner: melodicky silná píseň s refrénem "tu-tu-tu-tu" byla původně jen ve verzi a capella, k posluchačům jí pomohl až původně bootlegový remix dvojice DNA. Píseň v nové verzi následně Vega přijala za svou.

Krom toho je písničkářka označována za "matku mp3", protože jeden  z tvůrců tohoto formátu, Karlheinz Brandenburg, na základě skladby Tom´s Diner vylepšil algoritmus komprese.

Suzanne Vega natočila celkem šest alb a dva výběry. Je aktivní v charitě, spolupracuje s Amnesty International a sama pořádá dobročinné koncerty. Mezi ně ale ten pražský rozhodně nepatří: vstupenky v ceně 1650, 1250, 880, 200 a 100 korun jsou již v prodeji.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy