Streisandová je na vrcholu žebříčku a posiluje rekord

Kultura Kultura, Red Kul
8. 10. 2009 16:20
Mariah Carey už opravdu není dokonalý anděl

Los Angeles - Barbra Streisandová se podeváté v kariéře dostala na první místo amerického albového žebříčku Billboard. Přestože stále zůstává nejprodávanější interpretkou ve Spojených státech a ještě si pojistila post rekordmanky v počtu desek na vrcholu žebříčku, je dost velkým překvapením, že s novinkou Love is Answer porazila emo rockery Paramore.

Vítězství Streisandové přineslo i překonání několika rekordů. Kromě počtu alb na 1. místě je také první, kdo se dokázal dostat na vrchol v pěti dekádách po sobě - ostatně je druhým nejstarším umělcem v žebříčku, jen Dylan má ještě o jedenáct měsíců víc.

Zpěvačku a herečku to ale netrápí. „Mohlo by se zdát, že mít jedničku v pěti dekádách znamená, že se budete cítit staří, ale mě to naopak dodává pocit mladosti," uvedla v prohlášení 67letá zpěvačka.

Kam míří prodej CD

Její nahrávky evergreenů  v produkci jazzmanky Diany Krallové se za týden prodalo o pět tisíc kusů víc než novinky teenagerských hvězd. Sumu 180 tisíc nosičů v hubených časech gramoprůmyslu označují pozorovatelé za velký úspěch. Přispělo k němu i to, že deska byla k mání v kavárenském řetězci Strabucks a nabízela ji společnost QVC, která se specializuje na teleshopping i on line nákupy.

Mariah Carey
Mariah Carey | Foto: Reuters

Největší emo-zklamání se ale ozývá ze třetího místa. Tam Streisandová a Paramore odsunuli další multiplatinovou popovou divu Mariah Carey a její novinku  Memoirs of an Imperfect Angel, které se prodalo za první týden jen 168 000 tisíc.

Srovnání s její předchozí deskou E=MC2 z roku 2008, které zmizelo 463 tisíc kusů, což byl zpěvaččin rekord, poměrně jasně ukazuje, kam se sune prodej klasických CD.

Zklamáním je čerstvý žebříček i pro Madonnu, výsledek jejího výběrového CD Celebration moc důvodů k oslavě nenabízí. Album, jímž končí její dlouholetý kontrakt s Warner Music, zůstalo na sedmém místě. 

Tam sice začínala i její předchozí bestofka GHV2 z roku 2001, ale 150 tisíc tehdy prodaných kusů znamená dvojnásobek aktuálního skóre. Což znovu dokazuje, že odchod Madonny k firmě Live Nation je i koncem jedné etapy hudebního průmyslu.

Vše pro fanoušky

Prodej CD zůstává doménou interpretů a stylů, jejichž příznivci stárnou se svými oblíbenci a zároveň nepatří mezi ty, kdo si hudbu vypalují. Chtějí v ruce držet výlisek s bookletem - ať už jako důkaz oddanosti, nebo jako neschopnosti měnit návyky.

Čtěte také:
Madonna v Británii podléhá emo rockerům Paramore
Mariah Carey krásně zpívá na pohřbu popové divy

A to je i případ Streisandové, jejíž prodeje proto nijak dramaticky neklesají.  Její minulý vstup na čelo hitparády se uskutečnil v roce 1997, kdy se desky Higher Ground prodalo 207 000 kusů.

Výsledek její novinky Love is Answer je naopak nejlepším prodejem prvního týdne za poslední dekádu. K tomu je nutno přičíst, že Streisandová patří mezi ty, jejichž alba netěží z rychlého nástupu, ale prodávají se dlouhodobě a setrvale.

Zpěvačka se fanouškům odvděčila tím, že novinka je přesně tím, co od ní očekávají.  Desku sice propagovala na bezplatném koncertu v malém jazzovém klubu Village Vanguard, kde naposledy hrála v roce 1962 a kam se na ni přišli podívat mimo jiné manželé Clintonovi. První recenze nicméně konstatují, že žádný dravější jazzový přístup nahrávka nenabízí a jméno Diany Krall je spíš dalším puncem kvality a noblesy.

Přes poměrně vysoké hodnocení se kritici shodují, že deska je vkusná, profesionální a dobře odzpívaná, ale nijak nevybočuje ze zpěvaččina romantického standardu, který kromě americké klasiky aplikovala i na francouzský šanson Jacquese  Brela nebo brazilský song Luize Floriana Bonfá.

 

Právě se děje

Další zprávy