Madonna v Británii podléhá emo rockerům Paramore

Kultura Kultura, Red Kul
5. 10. 2009 12:00
Výběr hitů Celebration vydržel na špici žebříčku jen týden
Foto: Ryan Russell

Londýn - Pouhý týden vydržela Madonna na špici britského žebříčku se svým výběrem největších hitů Celebration bilancujícím léta strávená u firmy Warner Music. Královnu popu sesadila z prvního místa emo formace z Tennessee Paramore s třetím albem Brand New Eyes. Podobný výsledek si od novinky na konci týdne slibuje i americký Billboard, konkurovat jim může maximálně Mariah Carey.

Jedná se o první britské vítězství pro Paramore, jejich předchozí album Riot! z roku 2007 to dotáhlo nejvýš na 24. místo. Nicméně bylo v průběhu uplynulých dvou letech dlouhodobě dobře prodávané, tudíž se na ostrovech postupně dopracovalo na platinový status a celosvětově se ho prodalo přes dva miliony.

Paramore se sice stylově vezou na upadajícím emo trendu, ovšem podařilo se jim během loňského roku dobře spojit s mánií kolem upírské romance Stmívání: napsali pro soundtrack titulní píseň Decode, která si mimořádně dobře vedla jak v britských, tak v amerických hitparádách.

Ostatně Paramore jsou svým věkem i ideálními čtenáři a publikem Stmívání. "Byly to první knihy, které jsem kdy četla, Harry Potter mě nikdy moc nechytil, i když mám ráda filmy," prohlásila tehdy sotva dvacetiletá zpěvačka Hayley Williams.

Předávání MTV Video Music Awards 2009 - Madonna
Předávání MTV Video Music Awards 2009 - Madonna | Foto: Reuters

Brand New Eyes každopádně sbírají i mimořádně dobré recenze. "Vyrostli a zároveň si udrželi nevinnost a optimismus, kvůli kterému jsou tak neodolatelní," napsal Paul Stephen Gettings na serveru Drowned in Sound, který obyčejně straní mnohem alternativnější hudbě.

I když Madonna musela slézt na druhé místo, povedlo se jí s Celebration srovnat rekord Elvise Presleyho. Oba dva interpreti v tuto chvíli mají na kontě jedenáct alb, která zvítězila v britském žebříčku.

Madonna tímto pomyslně uzavřela i kapitolu jedné podoby hudebního byznysu reprezentovanou čtyřmi velkými vydavatelstvími a od nynějška bude hudbu vydávat již pod hlavičkou koncertní agentury Live Nation, s níž předloni uzavřela komplexní kontrakt pokrývající vydávání hudby, turné i merchandising. 

Zpěvačka Madonna
Zpěvačka Madonna | Foto: Reuters
Čtěte také:
Madonna byla jen oslňující. A nic víc nežádala
Zazpívá materialistická holka, jež změnila pop v byznys
Muse pomýleně kombinují všechno, ale vychází jim to

Ze čtyř novinek v top 10 patří další písničkáři Newtonu Faulknerovi (3. místo), Barbaře Streisand za album Love is the Answer, na němž spolupracovala s jazzovou pianistkou a zpěvačkou Dianou Krall. Na osmičku vystoupilo My Way, sólové album zásadní figury "madchasterské" scény, bývalého frontmana Stone Roses Iana Browna.  

Ian Brown
Ian Brown | Foto: Aktuálně.cz

Muse pak sestoupil s The Resistence ze dvojky na pětku.

Jestliže reedice řadového katalogu Beatles ze začátku září slibovala rozpoutání nového šílenství, pak tento předpoklad úplně nevyšel. Marketing fungoval pouze první týdny, nejvyšším zástupcem tohoto balíku 14 CD je v tomto týdnu Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band až na 52. místě.

Daleko jistějším prodejním artiklem se stále ukazuje Michael Jackson, jehož výběr největších hitů The Essential sice zažívá pokles, ovšem ne tak strmý jako čtyřka z Liverpoolu, tento týden má 29. místo. Navíc jacksonovský kult určitě oživí blížící se koncertní film This Is It.

Na rozdíl od dynamičtějšího albového žebříčku britská singlová top 10 nezaznamenala žádnou novinku, na prvním místě pořád vládne Taio Cruz s Break Your Heart. 

 

Právě se děje

Další zprávy