Soundsystém na cestu do pekla

Jan Šprincl
28. 3. 2007 9:00
Recenze - Vzpomínám, když tehdá před léty hráli Talking Heads s Davidem Byrnem a zpíval David Bowie, říká novou deskou elektronický král James Murphy.
Foto: Aktuálně.cz

Na albu Sound of Silver vydaném pod značkou projektu LCD Soundsystem sáhl po hudebním stříbru sedmdesátých a osmdesátých let a setřel přitom hranice mezi rockem, popem a taneční scénou. Jeho "encyklopedie" je mile starosvětská, a přitom originálně současná.

Šestatřicetiletý James Murphy jako hlava progresivního labelu DFA svůj hudební talent před světem dlouho ukrýval. Singlem Losing My Edge (2002) se ale naplno přihlásil ke generaci, která drží v paměti první výdobytky elektronické hudby, stejně jako zažila dobu jejího úpadku.

Losing My Edge se objevilo i na bezejmenném debutu LCD Soundsystem, který se pro mnohé stal hudebním překvapením roku 2005. Murphy tu jako majitel obrovské fonotéky dokázal zaranžovat setkání Johna Lennona s Brianem Enem i Daft Punk a ukázal, že existují možnosti, jak současná scéna může z cyklu (sebe)vykrádání uniknout. Klaxons nebo Just Jack ho v tom jen následují.

Komerční odbočkou bez zneužití vlastních schopností byla hudba složená na zakázku pro boty Nike. Pod názvem 45:33 se na portálu iTunes prodává set s uklidňující atmosférou a přesahy od disca k hispánským rytmům.

Čtěte více o setu 45:33: Sportem a LCD Soundsystemem ku zdraví

Foto: Aktuálně.cz

Sound of Silver je pokračováním obou předchozích dílů. Z 45:33 si vzal Murphy elektronickou část a dodělal z ní skladbu Someone Great, melodickou píseň s poklidným zpěvem; na eponymní album pak navazuje mícháním stylu nervních Talking Heads a dekadentního i glamrockového Davida Bowieho se současností. Zároveň s tím nenápadně dokazuje, jak byla postpunková nová vlna avantgardní a je nadále inspirující.

Poslechněte si celé album LCD Soundsystem

Úvodní Get Innocous stejně jako následující Time to Get Away charakterizuje Murphyho pompézní zpěv ve stylu Davida Byrna, ale zatímco ta první má glamrockový podkres, druhá už je "obyčejným" diskem. All My Friends se inspiruje britskou novou vlnou, jako kdyby zněla v klidnější části posledního alba Chemical Brothers. O dekadentní New York I Love You s klavírním doprovodem by se ve Velvet Underground poprali Nico s Lou Reedem.

Foto: Aktuálně.cz

Hlavní kulturní centrum na východním pobřeží je důležitým tématem Sound of Silver, albem se prolíná deziluze z bushovské administrativy i zklamání ze současné metropole: "Miluji New York, ale sráží mě na kolena" zpívá Murphy o městě ovládaném starostou Bloombergem. Ještě ostřejší je antireklama na Spojené státy v písni North American Scum (něco jako Severoameričtí šupáci) - možná by zněla hodně podobně před třiceti lety, ale možná vypadla z repertoáru Yeah Yeah Yeahs.

Devět skladeb se dotýká starého i nového a přitom je to daleko víc než mašinou upravené retro. James Murphy jako LCD Soundsystem má rád nejmodernější techniku i klasickou písničku a na Sound of Silver se mu obojí podařilo spojit v jednu výpověď o neurózách dnešního světa.

Zve zábavychtivé na parket, aby v zápětí na tanečníky udělal dlouhý nos a zahrál jim na cestě do pekla. S plnou parádou.

Oficiální stránky LCD Soundsystem

LCD Soundsystem: Sound of Silver. CD, 56 min, DFA/EMI, 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy