Smutný Lennon Jr. zazpívá Praze o nevěře

mor
5. 2. 2007 9:40
Praha - Syn Johna Lennona a Yoko Ono dnes poprvé zahraje českému publiku.
Foto: Aktuálně.cz

V pražském Lucerna Music Baru zastaví v rámci turné, kterým podporuje své druhé album Friendly Fire. I na něm bojuje s geny, očekáváním, hledáním vlastní polohy a smutkem  

Yoko Ono prý za pomoci doktorů v roce 1975 zařídila, že dnes jedenatřicetiletý syn Johna Lennona má datum narození jako otec - 9. října. Měla se do něj vtělit duše zakladatele Beatles, ale zatím se spíš perou. Junior prý nemá sebevědomí, je sebestředný a bojácný neurotik, kterého zasáhlo už zastřelení otce v roce 1980.

Jeho přátelé sledovali, jak jdou Seanovi první hudební pokusy, ale to ho od hudby spíš odvrátilo. Značně nestandardní matka, jíž mnozí dávají za vinu rozpad Beatles, se ale dál snažila, aby byl hudebník; hned v roce 1981 recitoval na jejím albu Season of Glass.

Sean Lennon a Bijou Phillipsová
Sean Lennon a Bijou Phillipsová | Foto: Aktuálně.cz

Zajímavé to ovšem začalo být, když se seznámil s alternativní newyorskou scénou a svou starší přítelkyní Yuko Hondou, členkou japonského souboru Cibo Matto. V roce 1998 pak vydal první album Into The Sun.

Brzy se však na něj zapomnělo - i Seanovou zásluhou. Milovník Serge Gainsbourga i Milese Davise zase zalezl do svých neuróz a ozýval se jen sporadicky, třeba aby prohlásil, že americká vláda může za smrt jeho otce.

"Důvodem, proč jsem si s novou deskou dal tak načas, bylo moje znechucení z mašinerie hudebního průmyslu," tvrdí mladý Lennon. "Ale to neznamená, že bych úplně přestal skládat, hrát nebo vystupovat. Jen jsem to všechno dělal bez publicity."

Ústředním motivem jeho nové desky Friendly Fire, se kterou přišel na začátku října, je ovšem trochu jiná frustrace. Ani Seanův vztah s herečkou a zpěvačkou Bijou Phillipsovou, dcerou Johna Phillipse z Mamas And Papas, neskončil dobře. Když zpěvák přišel na to, že spí s jeho nejlepším přítelem, rozešli se.

"Když se lidé milují, zároveň si ubližují. Jako když voják zastřelí někoho jemu blízkého. Rána z milosti," vysvětluje autor význam Friendly Fire, název desky, na níž je desítka skladeb, které se točí kolem jednoho bodu - rozchodu s Bijou.

Sean Lennon
Sean Lennon | Foto: Aktuálně.cz

Na aktuální desce se podílela řada známých osobností, především další děti slavných: třeba Harper Simon, syn Paula Simona.

"S novou deskou si chci zase vyzkoušet, jaké to je, skládat a hrát veřejně," říká. Přitom od vydání při každé příležitosti zase nepřestává dávat najevo své rozčarování z poměrů v hudebním průmyslu.

Od novinky si pochopitelně neslibuje zhola nic. Nebo to aspoň říká. "Nevím, jestli uspěje, vlastně to od ní ani neočekávám. Nevkládám do ní žádné naděje. Jsem šťastný, že vyšla. To je pro mě dostatečná satisfakce," tvrdí autor jemných melodií, ve kterých se sentiment překrývá nejistotu.

 

Právě se děje

Další zprávy