Slavní kytaroví flákači Pavement navštíví Prahu

Karel Veselý
19. 5. 2010 10:40
Hvězdy generace X hrají ve čtvrtek v Akropoli
Foto: Arts Marketing

Praha - Nikdy nedrtili hudební žebříčky jako Nirvana a nepoutali takovou pozornost médií jako R.E.M., přesto můžeme Pavement s klidem zařadit mezi nejdůležitější rockové kapely devadesátých let.

Na kultovní kapely se nezapomíná a vůbec nevadí, že parta kolem Stephena Malkmuse vydala nový materiál naposledy před dlouhými jedenácti lety. Pavement jsou zase pohromadě a jejich comebackové turné dorazí ve čtvrtek do pražského Paláce Akropolis.

Foto: Arts Marketing

Lo-fi přístup k nahrávání, rozlámané písňové struktury, skřípavé kytary a zdánlivě náhodné výbuchy zpětných vazeb, tím vším se Pavement zapsali do rockové historie. Žádná z jejich desek neprodala v USA více než 250 tisíc kusů, přesto měli a dodnes mají  obrovský vliv na angloamerický indie rock.

Flákači všech zemí, spojte se

Pavement vždy působili dojmem vysokoškolských flákačů, kterým je svět velkého hudebního byznysu ukradený. "Hudba pro nás není záležitostí života a smrti a těžko si dovedu představit, že by umění něčím takovým mohlo být," řekl Stephen Malkmus v rozhovoru pro Melody Maker v roce 1992, kdy kapela vydala oslavovaný debut Slanted & Enchanted.

Tehdy v listopadu se Pavement objevili poprvé v Praze. Málokdo věděl co jsou zač, v Lucerně předskakovali tehdy nesrovnatelně slavnějším kolegů Sonic Youth (na koncertu se obejvili i Sebadoh).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Za oceánem se tehdy šeptalo, že by se z nich mohla stát nová Nirvana, ale Pavement po ničem takovém netoužili. Zůstali u nezávislé firmy a natočili další skvělou desku Crooked Rain, Crooked Rain, která potvrdila jejich status kultovní kapely, ale komerční průlom s ní nepřišel.

Zcela v souladu se svým přístupem vydali z druhé desky jako singl ironickou skladbu Cut Your Hair o důležitosti účesu v hudebním průmyslu. Díky MTV to byla jejich první - a zároveň také poslední - skladba, která se kdy alespoň letmo objevila v amerických žebříčcích (patřilo jí číslo deset v pořadí Modern Rock Tracks).

Foto: Arts Marketing

Těžko najdete kapelu, která lépe zachycuje postoje tzv. generace X. V tom se poslech Slanted & Enchanted vyrovná i filmům jako byli Slackers Richarda Linklatera nebo slavné trilogie Kevina Smitha Mladí muži za pultem, Flákači a Hledám Amy.

Nulové ambice, apolitičnost a flákačství jako životní filosofie, to všechno se skvěle zrcadlilo v ležérních vokálech Stephena Malkmuse, které občas přerušily výbuchy energie. Kde ostatní kapely šly tvrdě za svým cílem, Pavement si budovali postavení nejdůležitější kapely své generace jaksi mimochodem.

Toto není předehra k dalším radovánkám

Pavement natočili pět desek a přesně po deseti letech existence se v roce 1999 rozešli poté co, vyvrcholily spory mezi dvěma zakládajícími členy kapely Stephenem Malkmusem a Scottem Kannbergem. První jmenovaný odehrál poslední koncert v londýnské Brixton Academy s policejními želízky připevněnými k mikrofonu. "Tohle symbolizuje, jaké bylo celou tu dobu přežívat v téhle kapele," vysvětloval publiku.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Když se pak oficiálním prohlášením loučili s fanoušky na "dohlednou budoucnost", vyhlásili si následné priority: 1. Založit rodiny. 2. Vydat se na plavbu kolem světa. 3. Dostat se do počítačového průmyslu. 4. Tancovat. 5. Vzbudit nějakou pozornost.

Těžko říct, co první čtyři body, ale ten poslední docela vyšel. O kapele vznikl dokument Slow Century a vyšla kniha, nejslavnější alba se objevila v opulentních reedicích. A protože Pavement nejspíše fungují v desetiletých cyklech, v září 2009 ohlásili návrat na pódia.

"Prosím mějte na paměti, že toto turné není předehra k dalším radovánkám ani definitivní návrat," chladili naděje fanoušků v oficiálním prohlášení. Předkrm obstaral hitový výběr Quarantine the Past: The Best of Pavement.

Foto: Arts Marketing

Pavement se v Praze představí v nejslavnější sestavě, která nahrála všechny desky od Crooked Rain, Crooked Rain - tedy Scott Kannberg, Stephen Malkmus, Bob Nastanovich, Steve West a Mark Ibold, který je zároveň členem aktuální sestavy Sonic Youth.

V dvouhodinovém programu by měli zahrát zhruba třicet skladeb a chybět nebudou tracky jako Silence Kit, Shady Lane, Unfair, Cut Your Hair, The Hexx, Here, Stereo nebo Conduit for Sale!

Nárok na nostalgii

V roce 2007 v rozhovoru pro časopis The Oregonian Malkmus popřel, že by Pavement chystali v nejbližší době comeback. A k návratům velkých kapel na pódium řekl: "Nevadí, že je to pro peníze, když je vidět, že se staří kámoši mají zase rádi, je to v pohodě."

Foto: Arts Marketing

O tři roky později je všechno jinak a kapela se vydává na šestiměsíční světové turné. "Přišel s tím náš agent, který se nás zeptal na koncerty v New Yorku. Tak jsme objeli všechny lidi z kapely a každý souhlasil, že je na to ten správný čas… Prostě se to stalo tak nějak přirozeně," vysvětluje Scott Kannberg jak se Pavement dali znova dohromady.

Kapela tak navázala na aktuální sérii comebacků kapel, které si zažily svůj vrchol na konci osmdesátých a začátku devadesátých let. Výčet je to skoro nekonečný - Dinosaur Jr., Blur, Hole, Suede, Leftfield, The Verve, Tortoise, Alice In Chains nebo My Bloody Valentine.

Důvod je prostý - generace fanoušků těchto kapel dorostla do věku, kdy se jejich vzpomínky na mládí dají vcelku dobře zpeněžit. Generace X (zpopularizovaná knihou Douglase Coupland Generace X: Vyprávění pro akcelerovanou kulturu z roku 1991) má prostě také nárok na to být nostalgická.

 

Právě se děje

Další zprávy