Sepultura po letech zahraje v Praze

ČTK
20. 2. 2006 10:30
Praha - V Česku opět zahraje brazilská Sepultura. Skupina, která zbořila hranice tradičně chápaného metalu.
Sepultura na koncertě v New Yorku
Sepultura na koncertě v New Yorku | Foto: http://sepultura.uol.com.br/

Drásavé kytary a dunivá rytmika se rozezní o Velikonočním pondělí v pražské hale Folimanka. Po jejich boku vystoupí švédští In Flames.

Do povědomí posluchačů se Sepultura poprvé zapsala deskou Morbid Visions v roce 1986. Do metalové špičky prorazila následujícími alby Schizophrenia, Beneath the Remains a Arise. Na všech těchto deskách pilovala kapela deathmetalové postupy, které obohacovala o nezaměnitelný sound.

Na začátku 90. let se Sepultura začala obracet zády k tradičně chápanému metalu; do své hudby vkomponovala řadu prvků, které ortodoxní fanoušky nejprve vyděsily, posléze je však přijali za své. Kapela stvořila naprosto specifický styl, který se mimo jiné nechává inspirovat i brazilskou etnickou hudbou.

Po fenomenálním úspěchu desky Roots, na které se mísí hluboký zvuk kytar s tradičními indiánskými nástroji, v roce 1996 nastal v Sepultuře rozkol, když ji opustil její frontman Max Cavalera. Veřejnost očekávala, že skupina vydá posmrtně několik kompilací a ulehne k věčnému odpočinku.

Kapela se ale spojila s Afroameričanem Derrickem Greenem a pustila se znovu do práce. Vydala několik desek, například album Nation či Roorback; nyní se chystá vypustit do světa novinku Dante XXI.

Žádná však na mezník Roots navázat nedokázala. Stejně úspěšně se nedokázal prosadit ani Max Cavalera se svou novou skupinou Soulfly, která v Česku vystoupí dnes v pražském klubu Roxy (koncert je již vyprodaný). Ani jedna z formací minimálně neplní stadiony jako v dřívějších dobách - ale volí pro svá vystoupení skromnější prostory.

Oficiální stránky kapely najdete  ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy