Sázavafest v Benešově nabídne šest scén a dětský koutek

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 5. 2011 9:50
Jednou z novinek je účinkování zpěvačky Jany Kirschner
Foto: Aktuálně.cz

Benešov - Letošní 11. hudební Sázavafest, který se uskuteční 4. až 7. srpna, nabídne v novém místě v Benešově na ploše 25 hektarů šest scén. Dvě z nich budou umístěny v zastřešených halách s kapacitou 5000 lidí. V areálu Zelený ostrov v prostorách bývalých kasáren vystoupí více než 120 domácích i zahraničních účinkujících. Jednou z festivalových novinek je účinkování slovenské zpěvačky Jany Kirschner, což bude její první vystoupení po mateřské dovolené a jediný potvrzený koncert v České republice.

Předprodej vstupenek byl zahájen 1. prosince 2010 a zatím se podle pořadatelů podařilo prodat přes 5000 lístků. Od 1. května je cena jedné vstupenky 900 korun plus poplatky.

Na letošním Sázavafestu vystoupí například německá elektropopová kapela Alphaville, manchesterští The Hurts a domácí dýdžejka Lucca ve společném projektu s kytaristou Michalem Pavlíčkem. Z dalších zahraničních kapel vystoupí britští The Subways, jejich krajané Kosheen, Nouvelle Vague či německá Jazzanova.

Dále se na několika jevištích vystřídají Chinaski, Nightwork, Mandrage, Tomáš Klus, Toxique, Rybičky 48, J.A.R. nebo Monkey Business. Společný koncert v Benešově absolvují také Dara Rolins s Danem Bártou. Stejně jako loni se na Sázavafestu představí houslista Jaroslav Svěcený, tentokrát se slovenskou skupinou Cigánski Diabli. Seznam vystupujících a program koncertů se nachází na www.sazavafest.cz.

Jana Kirschner
Jana Kirschner | Foto: Universal Music

Stejně jako v minulých letech i letos uspořádal Sázavafest ve spolupráci s hudebním serverem Muzikus.cz soutěž Sázavafest Battle, jejíž vítěz si zahraje na jedné z festivalových scén. Porota vybrala SilesiJAH All Star z Karviné a Sonicates z Bardejova, o třetí kapele rozhodnou do 6. června veřejným hlasováním fanoušci.

Jako každý rok bude součástí festivalu autorské čtení, jehož se letos zúčastní Iva Lecká, Leoš Šedo a Michal Viewegh. Ten představí části z knihy Další báječný rok, o doprovod by se mohla postarat kapela J.A.R. Možná prý přečte i ukázku z chystaného kriminálního románu, který má zatím pracovní názvy Mafie v Praze a Republika gaunerů.

Festivalový areál se pro veřejnost otevře 4. srpna. V jeho blízkosti bude zřízeno odstavné parkoviště, parkovné na celou dobu festivalu bude stát 150 korun. Návštěvníci, kteří zvolí na festival cestu vlakem, mohou využít padesátiprocentní slevu. Stanové městečko se bude nacházet uvnitř areálu a bude zpoplatněno částkou 200 korun na osobu.

K dispozici bude obchod se základními potravinami a drogerií. Celý areál bude vybaven vlastním vodovodem, sprchy budou pro obyvatele stanového městečka zdarma. K dispozici bude také nedaleká plovárna s občerstvením a plavčíkem. Novinkou na letošním ročníku Sázavafestu bude dětský koutek.

Sázavafest se letos do Benešova přesune z dosavadního dějiště v Kácově na Kutnohorsku. Pořadatelé přesun odůvodnili po loňských problémech s rozvodněnou Sázavou bezpečností návštěvníků; loni kvůli vodě předčasně ukončili program na dvou z pěti pódií. Jde už o čtvrté místo konání v historii festivalu. Akce začínala v Týnci nad Sázavou a pokračovala ve městě Sázava.

 

Právě se děje

Další zprávy