Šaman George Clinton osvobodí vaši mysl. Zadek se přidá

Karel Veselý
22. 6. 2011 7:40
Svoji kosmickou loď zaparkuje ve středu v Lucerně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Napsat, že vystoupení George Clintona a jeho dvacetičlenného kolektivu Parliament/Funkadelic, je jen koncert, by byla hrubá urážka majestátu letos sedmdesátiletého funkového krále. Více než muzikant nebo zpěvák je George Clinton mýtotvůrce či šaman, který na pódiu šéfuje několikahodinovým hudebním orgiím pod heslem: „Osvoboď svoji mysl a tvůj zadek se přidá."

Jedna z nejvlivnějších postav dějin černošské hudby se po třinácti letech znovu představí publiku v Praze - ve středu zahraje ve Velkém sále Lucerny.  Koncert ve 20 hodin a vstupenky na místě stojí 1190 Kč.

Foto: Aktuálně.cz

Šest let po vystoupení na ostravských Colours tak budou posluchači znovu spirituálem Swing Low Sweet Chariot přivolávat kosmické cestovatele, kteří podle Clintonovy hravé mytologie zaseli kdysi na Zemi život a teď se vrátí zachránit planetu od zkázy způsobené nudou.

Vystoupení prastrýčka hip hopu i všemožných moderních odnoží taneční hudby bylo přitom ještě minulý měsíc vážně ohroženo - na konci května byl Clinton hospitalizován v nemocnici v Los Angeles kvůli zánětu v noze a podle zpráv mu hrozila amputace. Jeden koncert musel být zrušen, na začátku června se ale mašina Funkadelic/Parliament znovu rozjela, aby dokončila americké turné, po němž se přesunula do Evropy. Šestou zastávkou na starém kontinentě je právě Praha.

Náboženství potu

George Clinton není otcem funku, ten se vyloupl v polovině šedesátých let v skladbách Jamese Browna jako Out of Sight či Papa's Got a Brand New Bag. Byl to ale právě Clinton, kdo k energické fúzi afrických rytmů a rhythm and blues přidal rozměr psychedelického rocku květinových dětí i svéráznou mytologii, v níž je funk (černošský slangový výraz pro sex i pot) zástupným symbolem pro životadárný princip energie.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Clinton sám začal v polovině padesátých let jako soulový zpěvák v skupině The Parliaments, ale setkání s konceptuálními deskami Beatles a zážitek s LSD ho přiměl změnit směr. Od roku 1970 natáčel hudbu s personálně propojenými kapelami Parliament a Funkadelic, které obhospodařovaly psychedelické odnože R&B a soulu, respektive rocku s na svoji dobu revolučním využitím syntezátorů.

Jejich konceptuální jako Mothership Connection, Funkentelechy Vs. the Placebo Syndrome nebo Standing on the Verge of Getting It On i tématické koncerty vyprávěly příběhy kosmického cestovatele Star Childa bojujícího s uchvatiteli planety, kteří svázali člověka pravidly a zákazy a ujařmili ho placebem konzumní společnosti. K bláznivé revoltě Parliament-Fukadelic patřily i pestrobarevné paruky nebo boty ve tvaru výfuku. V dobách největší slávy končila jejich vystoupení přistáním kosmické lodě, na níž zvěstovatelé funku přiletěli vrátit lidstvu svobodu.

Praotec hip hopu i taneční hudby

Foto: Aktuálně.cz

Přes kultovní status se Parliament ani Funkadelic nikdy nepodívali do americké albové Top 10 a jen tři alba dosáhla na platinový status milionu prodaných desek. Na konci sedmdesátých let vyvrcholily spory uvnitř kapely i finanční problémy jejich nahrávací společnosti a skupiny se rozpadly.

Kvůli sporům o práva se k jejich jménu mohl Clinton vrátit až v novém tisíciletí, ačkoliv pod ním byli v roce 1997 uvedeni do síně slávy rock'n'rollu. (První pražský koncert o rok později odehrál na stadionu Slavie pod hlavičkou P-Funk All Stars.)

Na začátku osmdesátých let vydával Clinton desky pod svým jménem a v roce 1982 výrazně zabodoval s albem Computer Games obsahujícím také skladbu Atomic Dog. O deset let později si jeho motiv vypůjčil Dr. Dre pro hit Snoop Doggy Doga What's My Name?

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz

Nebyl první ani poslední, Clinton je kromě Jamese Browna považován za muzikanta s nejvíce vysamplovanou diskografií. Částečně si za to může sám - na začátku devadesátých letech během války o autorská práva poskytl jako gesto protestu svůj katalog hiphopovým producentům gratis.

Hip hop skládá Clintonovi pocty dodnes, objevil se například na albech 2Paca, Wu Tang Clan i OutKast. Jeho stopa je ale vidět i v dalších příbuzných žánrech. Velekněz funku produkoval první desku Red Hot Chili Peppers, natáčel s Primal Scream a pomáhal Princovi s jeho deskou Graffiti Bridge. Ještě před pěti lety si zahrál v seriálu How I Met Your Mother.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy