Ruští komunisté Waterse nezastavili

ČTK, kul
25. 6. 2006 10:25
Moskva Nejzásadnější člen Pink Floyd nabídl u zdi Kremlu  to, v čem jeho mateřská skupina vždycky vynikala: vystoupení  plné efektů.
Foto: Reuters

Tříhodinový sobotní koncert Rogera Waterse pod širým nebem se světelnými a  pyrotechnickými kousky byl představením, na jaké se nezapomíná, napsaly agentury.

Se stavbou části scény museli vypomáhat moskevští hasiči. Jen oni prý mají v Moskvě k dispozici dostatečně vysokou výsuvnou plošinu pro obrovské ohnivé kolo, které v závěru koncertu jako slunce "vyšlo" nad scénou. Organizátoři slibovali kvadrofonický zvuk v nevídané kvalitě a diváci byli - soudě dle aplausu - nadmíru spokojeni.

Vstupenky na koncert si mohli Rusové oficiálně koupit až za 25 tisíc rublů (asi stejně korun). Nejlevnější lístek přišel na 1000 rublů, na internetu se několik týdnů před koncertem objevovaly nabídky a pokusy vydražit koupenou vstupenku.

Koncert se měl původně konat přímo na Rudém náměstí, organizátoři jej ale nakonec přenesli na Vasiljevský spusk, prostor ve svahu mezi chrámem Vasila Blaženého a řekou Moskvou. Kvůli akci byla v centru ruské metropole už od odpoledne omezena doprava, prostor hlídaly desítky policistů.

Proti rockovým koncertům v centru Moskvy zatím marně protestují ruští komunisté, kterým vadí zneuctívání památky jejich vůdce Vladimira Iljiče Lenina zabalzamovaného v místním mauzoleu. Hlasitá hudba prý také může porušit statiku samotného Kremlu a ohrozí tím bezpečnost ruského prezidenta Vladimira Putina.

Waters s doprovodnou kapelou kompletně přehráli skladby z jednoho z nejdůležitějších alb Pink Floyd - Dark Side of the Moon. Zazněly i další hity Another Brick in the Wall nebo Bring the Boys Back Home. Waters zahrál rovněž skladby ze svých sólových, "postpinkfloydovských" alb Amused to Death a The Pros and Cons of Hitchhiking.

 

Právě se děje

Další zprávy