Pilíř Pink Floyd bude rušit Lenina

ČTK, kul
19. 6. 2006 14:00
Moskva - Až 25 tisíc korun zaplatí ruští fanoušci za lístek na koncert Rogera Waterse na Rudém náměstí. Pokud ovšem vystoupení nezatrhnou komunističtí poslanci.

Baskytarista a zpěvák, který vyrazil roku 1985 na sólovou dráhu a s ostatními členy kapely je na válečné stezce, zasadí další cihlu do zdi 24. června; tentokrát u moskevského Kremlu.
 
Pink Floyd mají v Rusku spoustu obdivovatelů, kteří měli o lístky enormní zájem; koncert už dopředu ruská média označují za historickou událost. Lístky stojí od 1000 do 25 tisíc rublů (v přepočtu asi stejně korun).
  
Na Vasiljevském spusku, k řece Moskvě se svažující části Rudého náměstí mezi Kremlem a chrámem Vasila Blaženého, se obvykle konají poutě a jarmarky. Ani rockové koncerty nejsou výjimkou.

Zvukové ataky v centru ovšem vadí komunistickým poslancům Státní dumy. Ti právě minulý týden požadovali zákaz podobných akcí, neboť hlasitá hudba je prý škodlivá.

Kreml
Kreml | Foto: Aktuálně.cz

Jednak znevažuje památku Vladimira Iljiče Lenina ležícího v mauzoleu uprostřed náměstí, ale také prý může narušit statiku Kremlu, a tím ohrozit bezpečnost ruského prezidenta Vladimira Putina.

Právě Waters má k tomu všechny předpoklady. Pořadatelé jeho koncertu slibují "obří videoobrazovky, jedinečné efekty, které podpoří plné vnímání hudby, a speciální akustické zesílení zvuku za pomoci třistašedesátistupňové kvadrofonické aparatury, jež povýší poslech hudby do třídimenzionální kvality".

Britský muzikant už v Rusku byl, V roce 2002 vystupoval v Petrohradu i v Moskvě. Na nadcházejícím koncertu pod širým nebem zazní nejen Another Brick in the Wall z legendární Zdi, ale i další nejznámější písně kapely. V druhé části plánuje Waters kompletně přehrát album The Dark Side of the Moon z roku 1973 - podle kritiků jednoho z nejzásadnějších rockových počinů.

I za ním, stejně jako za ostatními podstatnými nahrávkami Pink Floyd, stojí autorsky právě Waters - jehož dominance nakonec vedla kromě zápisů v historii pop-music až k rozpadu artrockových dinosaurů.

Dnes ho zbytek kapely označuje za despotu, on kontruje, že bez něj nejsou nic. "Ta umělá mlha je jejich, ostatní je moje," vzkázal už před lety, když se ostatní Floydi dali načas dohromady a vyrazili na turné.

 

Právě se děje

Další zprávy