Kratochvíl vozí celebrity po nádražích

ČTK, jš
7. 5. 2006 14:00
Praha - Černobílé fotografické portréty vystavuje Antonín Kratochvíl pod názvem Persona ve speciálně upraveném vlaku na pražském Hlavním nádraží.

Po výstavě Sebastina Salgada tak galerie LGP pokračuje v projektu výstav "na kolejích". Z Prahy galerijní vlak pokračuje 14. května do Hradce Králové, kde budou snímky k vidění od 16. do 21. května.

Odtud pak zamíří do Olomouce, Brna, Jihlavy, Karlových Varů, Lovosic, Ostravy a spanilou jízdu zakončí 30. července v Uherském Hradišti. Poté přejede hranice - na Slovensko a do Rakouska.

Foto: Antonín Kratochvíl

"K drahám jsem měl vždy velký vztah. Zatímco letiště je pro elitní lidi, nádraží je pro normálního člověka. Je pro mne důležité, že moje fotografie se dostane k normálním lidem," řekl Kratochvíl k prezentaci výstavy, jež nabízí na šest desítek fotografií celebrit, jako je George Clooney, David Bowie, Liv Tylerová či Johnny Depp: "Jsem rád, že mé fotografie uvidí daleko víc lidí, než kdyby se na ně šla podívat do muzeí nebo galerií elita v Praze."

Snímky nabízejí slavné lidi z bulvárních časopisů, autor však říká, že se snaží demystifikovat klišé a ukázat jinou alternativu, než je pohled na ně coby na falešné modly. Jeho snímky celebritám neslouží - jejich tváře jsou jen prostředkem vlastní Kratochvílovy výpovědi. Ta je expresivní, neučesaná a jde proti mytickému zbožšťování celebrit.

Antonín Kratochvil při zahájení výstavy
Antonín Kratochvil při zahájení výstavy | Foto: ČTK

Antonín Kratochvíl, lovosický rodák, který z Československa utekl po okupaci v srpnu 1968, není jen specialistou na portréty slavných, věnuje se i reportážní fotografii a výjimečné snímky nafotil ve válečné Rwandě, Zimbabwe nebo Iráku.

V roce 1998 získal cenu World Press Photo za portrét Williama Dafoea, který je k vidění i na vlakové výstavě. Časopis American Photo ho označil za jednoho ze sta nejlepších fotografů planety. Jeho fotografie se objevují v prestižních světových magazínech, v roce 1997 vydal monografii Broken Dreams, kde zachytil země východní Evropy.

Foto: Antonín Kratochvíl

V Česku ale Kratochvíl příliš nevystavuje a je rád, že se díky této výstavě může zdejšímu publiku znovu představit. "Dvacet let jsem jako fotograf tady neexistoval."

Galerie LGP pro tuto příležitost vypravila tři služební vozy ze 60. let minulého století, které využila už při první putovní výstavě Sebastina Salgada Workers. Navštívilo ji přes 60 tisíc lidí.

"Galerie ve vlaku" je zároveň z nouze ctnost: původní Leica Gallery Správa Pražského hradu neprodloužila nájemní smlouvu, poté krátce našla útočiště v centru Prahy v blízkosti Jiráskova náměstí, a od loňska se specializuje na vlakové výstavy. Jako doprovodný projekt se nyní představují fotografie amatérů pod názvem Každý z nás je umělec.  

 

Právě se děje

Další zprávy