Recidivista Eminem je zas na vrcholu americké hitparády

Kultura Kultura, Red Kul
28. 5. 2009 15:19
Po britském žebříčku zdolal rapper i Billboard
Duben 2009: Eminem uvádí Run DMC do Rocknrollové síně slávy
Duben 2009: Eminem uvádí Run DMC do Rocknrollové síně slávy | Foto: Reuters

Los Angeles - Eminem svou novinku nemohl pojmenovat lépe než Relapse, tedy recidiva. Trefil se v tom dobrém i v tom špatném. Zatímco recenzenti si většinou myslí, že jen opakuje svou klasickou hru, ve které míchá násilí, obscenity a urážky s trochu prvoplánovou kritikou celebrit, zprávy z hitparád hlásí, že mu to přináší stejný komerční úspěch jako minulá alba.

Album Relapse vylétlo z nuly rovnou na špici žebříčku Billboard 200, když se ho za první týden - od 18. do 24. května - prodalo 608 tisíc kopií. To je nejen letošní rekord, ale i nejlepší výsledek od října 2008, kdy veteráni AC/DC  prodali 784 000 kopií alba Black Ice.

Pro Eminema není nástup přímo na vrchol nic nového; jediným albem, kterému se to naopak nepodařilo, bylo v roce 1999 The Slim Shady LP, jež to při startu dotáhlo "jen" na dvojku.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nedospělý Eminem reprízuje násilí, urážky a obscenity
Green Day inscenují revoluci jako muzikál

I předchůdce titulu Relapse, desku Encore z roku 2004, si přes poměrně špatné recenze koupilo v prvním týdnu 711 000 lidí, a navíc jí k tomu stačily čtyři dny. Firma desku vypustila předčasně poté, co unikla na internet, aby tak zabránila dalším ztrátám.

Album Relapse při své premiéře totálně vyautovalo další americké novinky. Rappera Busta Rhymese i hiphopovou dvojici Method Man & Redman, stejně jako zpěvačku Tori Amos nebo herečku Kate Voegelovou. Nikdo z nich nepřesáhl 60 000 prodaných desek.

Foto: Aktuálně.cz

Eminem doposud prodal v USA 34 milionů alb, což z něj dělá komerčně nejúspěšnějšího hiphopového umělce od toku 1991, kdy prodeje a nově i downloady měří  firma Nielsen SoundScan.

Stejně jako v Británii, i v USA  odsunul Eminem při své premiéře na dvojku Green Day a jejich novinku 21st Century Breakdown. Jestliže při zkráceném týdnu si jejich přijatelné kousání do politiky a hledání nepřítele v postbushovské Americe koupilo 215 000 lidí, což stačilo na vítězství, pak v druhém týdnu to bylo jen 166 000 lidí.

Zajímavostí je vyzývavá Lady GaGa. Její nadšeně zhýralá dekadence na desce Fame se drží v americkém žebříčku už 30 týdnů. Momentálně je osmá za 45 000 desek.

 

Právě se děje

Další zprávy