Radní uznali, že vinili Wave z fašismu neprávem

Michal Žák Michal Žák
10. 11. 2008 19:40
Hodnotitel nás uvedl v omyl, brání se
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Členové Rady Českého rozhlasu přiznali, že se mýlili, když koncem října nařkli Radio Wave z propagace fašismu.

"V tomto případě se jednalo o upozornění hodnotitele vysílání ČRo Radio Wave, které, jak se později ukázalo, uvedlo členy Rady ČRo v omyl," píší.

Důvodem byla píseň Swastika Eyes od britské skupiny Primal Scream, která na alternativní stanici veřejnoprávního rozhlasu zazněla počátkem září.

Ekonom Radek Vogl radním předložil nepřesný překlad. Z písně "kontroverzní rap metalové kapely", jak Primal Scream označil, udělal text propagující fašismus, což pobouřilo hudební publicisty.

Kritiku sklidil i programový ředitel ČRo Richard Medek, který se nepříliš lichotivým způsobem vyjádřil na adresu posluchačů alternativní stanice.

"Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle," řekl koncem října. Za to se dočkal výzvy k rezignaci i od svých kolegů z veřejnoprávní stanice.

Hodnotitel přijde o odměnu

"Na základě skutečnosti, že hodnotitel (Vogl - pozn. red.) použil nepřesný překlad a správně neurčil charakter hudební skupiny, mu nebyla příslušná odměna vyplacena a Rada je připravena z ní vyvodit důsledky," naznačují radní ve svém prohlášení další postup.

Více k tématu:
Rezignujte, vyzvali kolegové programového šéfa rozhlasu
Kvůli obvinění rádia z fašismu chtějí lidé demonstrovat

Radní se na webu ohradili i proti způsobu, jakým o kauze informovala média. Považují ho za zkreslený a neadekvátní. "To, co mnozí publicisté prezentují v tisku jako zápis Rady ČRo, je ve skutečnosti přepis zvukového záznamu diskuse členů Rady ČRo na veřejném zasedání 23. 10. 2008."

Primal Scream
Primal Scream | Foto: Aktuálně.cz

Zároveň odmítají kritiku, že jsou nekompetentní. "Současné složení Rady ČRo zahrnuje členy, kteří se v mediální a kulturní sféře dobře orientují. Svědčí o tom jak vzdělání členů Rady ČRo, tak i jejich nabytá praxe a mnohaleté zkušenosti," hájí se.

Mezitím je na zítřek - úterý - naplánována veřejná debata týkající se Radia Wave. Do pražského Divadla Archa byli z iniciativy serveru Digizone.cz pozváni zástupci Rady Čro, programový ředitel Richard Medek, generální ředitel Českého Rozhlasu Václav Kasík i zástupci Radia Wave. Debata, jež chce reflektovat výroky rozhlasových radních i programového ředitele Medka, začne v 17:00.

Bezprostředně na ni naváže koncert v klubu Roxy s mottem: "Nejsem budoucnost tohoto národa," ten pořádají neformálně sdružení zastánci Waveu. V rámci večera vystoupí od 18:30 kapela 100°C a s djským setem Ohm Square.

 

Právě se děje

Další zprávy