Rezignujte, vyzvali kolegové programového šéfa rozhlasu

David Slížek, Michal Pavec
27. 10. 2008 20:30
Boj o "fašistické" Rádio Wave se přiostřuje
Stará technika ve staré funkcionalistické budově.
Stará technika ve staré funkcionalistické budově. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - "Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle." - Věta, kterou minulý čtvrtek pronesl na zasedání Rady Českého rozhlasu na adresu posluchačů Radia Wave programový ředitel ČRo Richard Medek, vyvolala nejprve pobouření mezi hudebními publicisty a posléze i mezi jeho kolegy.

Dva z nich ho dokonce vyzvali k okamžité rezignaci, jak napsal server digizone.cz.

Proti výroku Medka, který ostře kritizoval zaměření stanice na alternativní kulturu a vyslovil se pro její mainstreamovější zacílení, vystoupil mimo jiné ředitel internetového a digitálního vysílání Českého rozhlasu Miroslav Bobek.

Omluvte se a odstupte

"Vyzývám programového ředitele, aby se omluvil posluchačům Radia Wave a aby neprodleně rezignoval," uvedl na pondělním jednání vedení ČRo Bobek.

"Současně si nemyslím, že Radio Wave je menšinová stanice, ale i kdyby - ČRo má přece ze zákona poskytovat službu menšinám," řekl Bobek serveru digizone.cz.

K jeho výzvě se připojila také šéfredaktorka inkriminovaného Radia Wave Judita Hrubešová. "Pan Bobek řekl nahlas přesně to, co jsem si myslela. S jeho názorem se plně ztotožňuji," řekla Aktuálně.cz Hrubešová.

"Myslím si, že slova pana ředitele Medka se dotkla celé řady našich posluchačů. Dotkla se i mě a mých kolegů z Radia Wave," uvedla šéfredaktorka stanice.

O problému chce s programovým ředitelem hovořit osobně po jeho návratu z dovolené.

Medek: Nikoho jsem nechtěl urazit

Richard Medek se brání tím, že na zasedání Rady ČRo, kde sporný výrok pronesl, probíhala emotivní debata, z níž byla jeho slova vytržena.

"Rozhodně jsem se nechtěl nikoho dotknout. Důležitá je diskuse o budoucnosti Rádia Wave - a v tomto směru si za svými názory stojím," uvedl pro Aktuálně.cz programový ředitel .

"Ukazuje se, že projekt tohoto rádia nesplnil očekávání. Následovat by měla celorozhlasová diskuse o jeho dalším směřování," myslí si.

Podle jeho představ by měla stanice více směřovat ke střednímu proudu, publicistice a vzdělávání. Zároveň se domnívá, že lidé, kteří se ohradili proti jeho názorům, jsou s Rádiem Wave spjatí a hájí své vlastní zájmy.

Aktuálně.cz požádalo o reakci k napjaté situaci okolo Radia Wave i generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka; ten se ale vyjádřit nechtěl.

Fašismus? Kdeže

Programový ředitel Medek kontroverzní výrok pronesl minulý čtvrtek na zasedání Rady Českého rozhlasu v Ostravě. Ta mimo jiné projednávala i zprávu externího pracovníka, který vysílání veřejnoprávní stanice pro mladé hodnotil.

Kapela Primal Scream
Kapela Primal Scream | Foto: Aktuálně.cz

Radní na základě zprávy obvinili stanici z toho, že ve vysílání propaguje fašismus. V pořadu Friday Ripple totiž zazněla píseň Swastika Eyes od skotské skupiny Primal Scream.

Rozhlasová rada je však pravděpodobně jediná, kdo kdy ve skladbě našel výklady směřující k propagaci fašismu. Skupina píseň v roce 1999 napsala jako kritiku zahraniční politiky USA a dobové recenze ji unisono interpretují jako hořké prozření, že svět ztratil smysl.

Píseň navíc stanice hraje už dva roky a dosud se proti jejímu uvádění nikdo neohradil.

Dnes už se Rada Českého rozhlasu ke svým čtvrtečním vyjádřením nehlásí. Podle radních šlo jen o neformální demokratickou debatu. Radní zdůraznili, že k Rádiu Wave na výjezdním zasedání rady v Ostravě ani nepadlo žádné oficiální usnesení.

 

Právě se děje

Další zprávy