Punkáči Rise Against jedou do Prahy bojovat s homofobií

Kultura Kultura
16. 3. 2012 7:20
Americká hardcore-punková kapela hrahe v Incheba Areně
Rise Against
Rise Against | Foto: www.riseagainst.com

Praha - Americká hardcore-punková kapela Rise Against se po dvou letech vrací do Prahy. Po představení ve vyprodaném klubu Roxy vystoupí v pátek v mnohem větším prostoru, pražské Incheba Areně. 

Skupina založená v roce 1999 zahájila svoji kariéru u nezávislého vydavatelství  Fat Wreck Chords, pod jehož hlavičkou stihla vydat dvě alba - debut The Unraveling (2001) a Revolutions per Minute (2003).

Úspěch, který na „undergroundové úrovni" obě desky zaznamenaly, skupině v roce 2003 vynesl nahrávácí kontrakt s prestižním major labelem Geffen; a s vydáním alba Siren Song Of The Counter Culture nabrala kariéra Rise Against strmý vzestup.

Se čtvrtou deskou The Sufferer & The Witness se už skupina poprvé umístila v TOP 10 prodejní hitparády Billboard 200 a s pátou Appeal To Reason se probojovala ještě výš, na třetí pozici. Všechny tři nahrávky vydané pod křídly Geffenu dosáhly navíc na platinový prodejní statut v Kanadě a na zlatý certifikát ve Spojených státech.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Loni v březnu skupina rozšířila diskografii o nahrávku Endgame, která debutovala v žebříčku nejprodávanějších alb časopisu Billboard na 2. místě a sklidila velmi příznivé ohlasy jak od kritiků, tak od návštěvníků festivalů, které Rise Against absolvovali - Reading, Leads, FM4 Frequency, Sziget.

Foto: www.riseagainst.com

Na albu si kapela zaměřuje na řadu společensko-politických problémů. Jedním z nich je i homofobie. "Zatímco většina Evropy je registrovanému partnerství nakloněna, v řadě amerických států legalizováno dosud nebylo. Myslím, ze se to brzy změní, ale zatím je za to stale potřeba bojovat," říká frontman Tim McIlrath.

V Praze určitě zazní i skladba Make It Stop (September's Children), která reaguje na sérii sebevražd amerických teenagerů z LGBT komunity (lesbické, gay, bisexuální a transgender osoby), ke kterým došlo v září 2010.

Po zářijovém hostování na části amerického turné Foo Fighters skupina právě křižuje Kanadu a Británii se svojí vlastní šňůrou k albu Endgame. Při odskoku v Praze jim společnost budou dělat britští hard-rockeři Architects a americká posthardcoreová skupina Touché Amoré.

 

Právě se děje

Další zprávy