Profesionální antikrist Manson postraší Prahu

Michal Pavec
13. 6. 2007 9:00
Mistr komerčně zvládnuté kontroverze veze nové album

Praha - Půl jména od masového vraha, půl od holywoodské celebrity. To je od amerického zpěváka Marilyna Mansona skoro přiznání. Dnes večer vystoupí s dobře marketingovanými běsy v T-Mobile Areně.

Pokračovatel tradice rockových cirkusů, jaké předváděl Alice Cooper nebo Kiss, s sebou přiváží své šesté studiové album Eat Me, Drink Me a nezbytnou divadelní stylizaci.

Brian Hugh Warner - tak zní Mansonovo  občanské jméno -  si vizitku temného filozofa, dekadentního kazatele a antikrista živícího se zkažeností dnešního světa pečlivě střeží. Například píseň Disposable Teens by nejspíš nepřitáhla tolik pozornosti, kdyby v klipu k ní hudebník nevystupoval v kněžském ornátu a na kříži se neproháněl šimpanz.

Přičtěme k tomu nějaký ten drogový skandál, roztrhanou bibli i vyzáblou pitoreskní postavu jako vystřiženou z laciného grafického románu a vyjde nám kýžená publicita hodná někdejšího hudebního novináře, který se pod vrstvou make-upu skrývá.

Ženomuž Manson se cítí povolán k tvorbě "nebezpečného umění" - ale možná byl sám překvapen, když se stal inspirací pro studenty, kteří v roce 1999 postříleli třináct lidí na střední škole v americkém Columbine.

Pod tlakem androgynní vizáže zůstává Mansonova hudební produkce na druhé koleji. Zatímco z image lze aspoň odečítat popkulturní odkazy, bez šminek a pódiové stylizace vyjde občas najevo, že jeho hudba je někdy až punkově znějící, ale v zásadě krotký elektro-rock. Sám Manson přiznává, že není kdovíjakým zpěvákem, ale o to je prý jeho projev upřímnější.

Nové album je podle něho hodně kytarové a melodické, ba prý i romantické. "Beru to velmi vážně, není v tom žádná kalkulace, je to skutečné," popisoval desku v rozhovoru pro časopis Rolling Stone.

Narážel tím na poslední rok života, kdy jeho matka onemocněla duševní chorobou a rozešel se svou dlouholetou partnerkou Ditou Von Teese, modelkou a další vyznavačkou stylizované dekadence.

Název alba Eat Me, Drink Me samozřejmě v Mansonově podání nemíří jen na standardní problémy partnerských vztahů. Vzal to doslova a inspiraci našel v šest let starém případu německého kanibala Armina Meiwese, který si přes inzerát vyhledal člověka, jenž se pak nechal dobrovolně spořádat.

"Vím, že to mnoha lidem nepřipadá romantické. Ale pro ně to v jisté morbidní podobě romantika byla - stejně jako pro mě," popisuje téma, které už zpracovala řada kapel. Asi nejznámějším ztvárněním Meiwesova příběhu je skladba Mein Teil od německých postindustrialistů Rammstein.

Foto: marilynmanson.com

Prvním singlem z nového studiového počinu je píseň Heart-Shaped Glasses (When The Heart Guides The Hand). Videoklip k ní natočil režisér James Cameron, pod jehož vedením vznikl  Titanic a naposledy hojně kritizovaný dokument o nalezení "pravého" Ježíšova hrobu. Mansonovu partnerku si v klipu zahrála mladá herečka Evan Rachel Woodová, která byla údajně jednou z příčin zpěvákova nedávného rozvodu.

Před Mansonovým stylově vyzdobeným ansámblem splní ve středu roli předskokana ostravská zpěvačka Vladivojna La Chia a její skupina Banana.

Po turné k nové desce se Manson možná vrátí k filmu Fantasmagorie: Představy Lewise Carrolla, který připravuje už dva roky. Spolupodílel se na scénáři a sám se ujal režie. "Umělecký horor" - jak je plánovaný film označován - má navázat na jeho předešlé účinkování ve filmové branži.

Osvědčená obchodní značka Marilyn Manson, která ho určitě prodá, funguje už osmnáct let; od doby, co se Brian Warner se svým kamarádem Brianem Puteskym rozhodli dát dohromady kapelu a přijali pseudonymy Marilyn Manson a Daisy Berkowitz.

 

Právě se děje

Další zprávy