Přijíždějí Gallon Drunk, zlobiví kmotřenci Nicka Cavea

tur
12. 3. 2008 10:14
Britská kapela koncertuje v Praze a v Brně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve středu na pražské Sedmičce a o den později v Brně na Flédě vystoupí kapela, jejíž návštěva České republiky se podivuhodně snoubí s vydáním nového alba Nicka Cavea.

Ta souvislost není náhodná, neboť frontman Gallon Drunk James Johnston navázal s Cavem kontakty už v první polovině devadesátých let a od roku 2003 se stal regulérním členem jeho doprovodné kapely Bad Seeds.

Těžko spekulovat, zda je to i jeho zásluhou, proč Bad Seeds na posledním album přitvrdili. Každopádně Gallon Drunk fungující od roku 1990 se s tím nikdy příliš nemazali; přitom téměř každý jejich vydaný singl to v NME dotáhl na singl týdne. 

Gallon Drunk - Hurricane

Enormně si polepšili v roce 1993 -  tehdy se jejich druhé album From The Heart of the Town objevilo mezi nominovanými tituly na Mercury Prize. A svou pozici na britské scéně upevnili živelnými koncerty. Ostatně ty jejich směsi punku a nechutně zasviněného rock'n'rollu, jaký provozují jen týpci v oblecích šitých na míru, svědčí nejlépe.

Čtěte také: Australan Harvey hraje v Praze sám za sebe

Do záclon zažranou barovou zakouřenost místy odvede k jazzové distingovanosti právě multiinstrumentalista Johnston a jeho hra na klávesy. Ale vždycky jen na okamžik, aby pozvolna oddálil otravu nikotinem.

Gallon Drunk přijíždějí na podporu aktuálního alba The Rotten Mile. Vyšlo takřka po pětileté pauze od Fire Music, jelikož Johnston rodnou kapelu zanedbával kvůli povinnostem v Bad Seeds. 

V Praze na Sedmičce coby předkapela vystoupí domácí Gaffa, v Brně osvědčení Please The Trees.

MySpace kapely Gallon Drunk najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy