Poslouchejte česko-polské podání jazzu

ČTK, kiz
8. 11. 2005 0:00
Ostrava - Česko-polské pohraničí bude v polovině listopadu patřit jazzu. Česká i polská část Těšína bude hostit už 32. ročník jazzového festivalu.
Zpěvačka z devítičlenné romské skupiny Gulo čar
Zpěvačka z devítičlenné romské skupiny Gulo čar | Foto: Gulo čar

Příležitost na něm tradičně dostávají nejen profesionálové, ale také mladé začínající kapely a umělci, řekla za organizátory Jana Dudová. Letošní ročník začíná 16. listopadu a v polském koncertním sále Domu Narodowego se ho ujme polská skupina Tres jazz z Katovic, která při této příležitosti představí také svou novou desku The Shape of Melody. Na české straně se pak posluchači mohou těšit na české Acoustic Impact, kteří zahrají v Jazz Clubu u Kulturního a společenského střediska Střelnice. "Skupina nám předvede skvělou přehlídku autorských skladeb instrumentálního charakteru, které jsou namíchány z jazzových a latinských
ingrediencí s chutí španělského flamenca," podotkla Dudová.

Během čtyřdenní přehlídky, která zahrnuje celkem 15 koncertů, se představí například přední polský pianista Artur Dutkiewicz či devítičlenná romská skupina Gulo čar z Brna, která zahraje soul-funkovou hudbu ovlivněnou cikánskou melodikou a harmonií. "Skupina, která je držitelem ceny Anděl 2003, svými dynamickými, tanečními a náladovými skladbami dokáže jistě rozhýbat i nejazzové publikum," míní Dudová.

Součástí festivalu bude například i výstava Jazz ve fotografii, kterou budou moci zájemci navštívit v Jazz Clubu. Radan Tolasz na svých fotografiích zachycuje nejen těšínské festivaly, ale i další jazzové koncerty.

 

 

Právě se děje

Další zprávy